“Göz boyama amaçlı dip temizliği yapılıyor, bunlar Gölü kurtarmaz”

25 Eylül 2021 12:40

Kuraklık, yağış azlığı ve bilinçsiz tarımsal sulamalar Eğirdir Gölü’ne büyük zarar veriyor. Geçtiğimiz günlerde Baro Başkanı Av. Ünsal Çankaya, “Eğirdir Gölü’nün kurumasına neden olan faktörler kaldırılmazsa mahkemeye başvuracağız” söylemine Cumhuriyet Halk Partisinden  destek açıklaması geldi. İl Başkanı Halıcı, “Baro başkanımızın açıklamalarını olumlu buluyoruz. Çünkü göl riskli kota gelmiş durumda” dedi.

CHP İl Başkanı Yalım Halıcı, Eğirdir Gölünün çekilmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede; “ Baro Başkanı Ünsal Çankaya bu konuyla ilgili açıklama yaptı. Eğirdir Gölü’nün kurumasına neden olan faktörler kaldırılmaz ise, mahkemeye başvuracağız dedi. Bir kere biz CHP’si olarak bu açıklamayı çok olumlu  ve doğru buluyoruz. Çünkü Göl artık riskli kota gelmiş durumda, riskli duruma gelmiş durumda. Bugün günü kurtarmak için çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız, aman biz sulama yapmaya devam etmek zorundayız vs. diyorlar ama bugün günü kurtaracağız. Belki bundan 2-3 sene sonra sulama yapacağımız bir Gölü’müz olmayacak. Çünkü Göl kodu kritik seviyeye gelmiş durumda.

Baronun bu açıklamasını doğru buluyoruz ve destekliyoruz. Artık bu konuda kendimizi başka şekilde anlatamadık, hukuksal yaptırımlarla yol yürümek durumundayız. Eğirdir Gölü’nü kurtarmak zorundayız. Burdur Gölü’nün durumu ortada neydi, ne oldu. Bizim Göller Bölgemizde şuan da hatırlamadığımız, kuruyan irili ufaklı bir çok Göl var” dedi.

“BİZ BÖYLE BİR KAYNAĞI CANSİPERANE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”

                Göz boyama amaçlı dip temizliğin yapıldığını ileri süren Halıcı, “Hala daha da vahşi sulama, HES’lere verilen su ve sulama bu şekilde devam ediyoruz. Bir kere vahşi sulamanın çok önce bitirilmesi gerekiyordu. İktidar partisinin bu güne kadar basınçlı sulama sistemini bütün Göl havzasına getirmiş olması gerekiyordu. Eski sulama kanallarının halinden haberi var mı acaba yetkililerin! Her tarafta kaçak var, yollar sulanıyor ortalık çamur olmuş, balçık olmuş vaziyette. Bu sulama sistemi sağlıklı değil. Dünya bu sulama sisteminden yıllar önce vazgeçti. Biz hala vahşi sulama, salma sulama sistemlerini kullanıyoruz. İşte orada görüntüde kepçeler geliyor, bakıyoruz. Göz boyama amaçlı dip temizliği yapıyoruz, deniyor. Bunlar Gölü kurtarmaya yetmez. Önümüzde ki yılların en önemli konusu su ve gıda krizi. Biz böyle bir kaynağı cansiperane sahip çıkmak zorundayız. İlerde tarım da yapamayız, içme suyu ve sulama suyunda da çok ciddi sıkıntılar yaşarız” diye konuştu.

*Levent Doğan

 

 

Bu haber 1503 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...