“Gül Üreticisinin bu fiyatla ayakta kalması mümkün değil”

15 Ekim 2021 17:01

Gülbirlik'in, 2021 yılı gül çiçeği taban fiyatını 7 lira 80 kuruş olarak açıklamasının ardından muhalefetten tepkiler gecikmiyor.
Gülbirliğin attığı adımın yeterli olmadığını ve sahip çıkılması gerektiğini belirten CHP İl Başkanı Yalım Halıcı; “2017 yılında 8,70 TL güldeki fiyat, 2018 yılında 9,20 TL ve sonra 7,80, 7,35 ve tekrar 7,80. Ve şuanda açıklanan taban fiyat 7,80 TL. Gülbirlik burada bir adım atmaya çalışmış fakat yeterli mi diye sorarsanız? Maalesef yeterli değil. Neden yeterli değil? Türkiye'de tarımda kullanılan mazottan, gübreye, ilaca her şeyin fiyatı yüzde yüzün üzerinde arttı. Sadece 1 sene içerisinde maliyetlerde yüzde 30-40 artış var. Hatta Sayın Genel Başkanımızın buraya geldiği süreçten buyana bile maliyetler yüzde 20 üzerinde artmış durumda. Türkiye'de nasıl istikrarsız bir ortam olduğunu, tarım üreticisi açısından ve gülcülük açısından aslında görmüş oluyoruz. Vatandaşımızın bu istikrarsızlık ortamında ayakta kalması mümkün değil. Kota problemi, kota üreticinin belini büken sıkıntılardan birisi. Diğeri taban fiyat uygulanmaması. Biz CHP olarak neyi destekliyoruz ve öneriyoruz? Gülde bir taban fiyat olsun. Üretici ürünü ne kadara
satacağını bilsin diyoruz. Bunu da teşvikler yoluyla başarabileceğimizi düşünüyoruz. Sayın Gülbirlik Müdürümüzün yaptığı açıklamada, plansız gül üretimi yüzünden bu noktaya geldiğimizi söylüyor. Peki, planlamayı kim yapacak? Gülbirlik ve mevcut iktidar partisi. Tarım politikalarına yön vererek bir planlama yapması lazım. İktidar partisi Gülbirliğe destek olacak, Gülbirlikte vatandaşa yardımcı olacak. Gülbirliği de yalnızlaştırmamak lazım. İktidar partisinin gerekli teşvikleri, Gülbirliğe bazı birliklerde olduğu gibi vermesi gerekiyor ve vatandaşımızda Gülbirliği mağdur etmemesi gerekiyor. Rakam yeterli değil, ne sevindirdi ne de üzdü diyebiliriz. Ama son maliyetlere baktığımız zaman gül üreticisinin çokta mutlu olduğunu söylemek mümkün değil.

Bu haber 1259 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...