Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“URGE Projesi sayesinde Isparta Elması ön plana çıktı”
14 Kasım 2021 18:02Isparta'nın ihracat rakamları ve hedefleriyle ilgili değerlendirmede bulunan ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan; Isparta'dan 2020 yılında 327 milyon 825 bin dolar ihracat yapıldığını, bu rakamın 2021'in ilk 10 ayında 370 milyon 379 bin dolara çıktığını, kalan 2 ayda da ihracatın toplam 400 milyon doların üzerinde olmasını beklediklerini belirtti.
“ISPARTA
DIŞINDAN İHRACAT ÜRÜNLERİMİZ VAR”
Şahlan, “2023 yılında Cumhurbaşkanımızın 500 milyar dolar hedefine karşı, Isparta'da da biz 500 milyon hedef koymuştuk. Resmi rakamlarla hedefi aşamadık ama bugün itibariyle aştık. Isparta'da üretilip Isparta dışından ihracat yapılan ürünlerimiz var. Kimyasal grubu ihracata giriyor yani gül yağı, gül sektörü, parfüm, kozmetik, aromatik bitkiler kimyasal sektörüne giriyor. Benim Özbekistan'da 2006 yılında kurmuş olduğum su
ürünleri işleme tesisim var. Yaptığımız işler icabı içinde bu damlama sulama boruları ihracatı yapıyoruz. Talep de var, bu talebin bir miktarı orada üretim, Özbek Devleti de bastırıyor. Böyle bir yatırımı başlattık, onun tüm makinalarını Türkiye'den götüreceğiz. Ama bu ihracat Türkiye'yi etkiler mi? Kesinlikle etkilemez ve her yıl artaraktan da ihracat devam eder.
“İHRACATÇI İSTİKRARLI KUR İSTİYOR”
İhracatçı firmaların döviz kurunun yükselmesinden hiçbir zaman memnun olmadığını kaydeden Şahlan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kurun yüksekliği tansiyon hastalığı gibi düşmesi de sıkıntı yaratıyor, çıkması da sıkıntı yaratıyor. Bugün bir maliyet fiyatın var, düştüğü zaman düşük kurdan satacaksın zarar ediyorsun. Çıktı, senin ham madde fiyatların yükseldi, yakıtın yükseldi, elektriğin yükseldi. Dolayısıyla nasıl memnun olabilirsin? Kur istikrarlı gittiği zaman hesabın, kitabın ona göre yaparsın. İhracatçı istikrarlı kur istiyor. Ham madde fiyattan etkilenmeyecek, imalatta kullandığın yakıttır, elektriktir, bir takım ambalajdır vs. bunlar etkilenmemesi lazım. Yurt dışından
gelen ürünler olduğu için, yurt içini de kapsıyor. Dolayısıyla fiyatlar yükseliyor, sende onu maliyetlerine yansıttığın zaman her yüklemende müşterinle tartışmaya giriyorsun. Kurun kime faydası var? Hiçbir iş yapmayan, parasını yastık altında tutan veya bankada tutan insanlar o kurdan para kazanmış oluyor. Bizim böyle bir imkânımız yok. Kazanan başkaları, ceremesini çeken başkaları oluyor.
“RESMİ OLARAK 500 MİYON DOLARI YAKALADIK MI BÜYÜK BAŞARIDIR”
Yılsonu itibariyle ihracatımız 400 milyon doları aşar. 2023 Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümü itibariyle de resmi olarak 500 milyon dolar ihracat yakaladık mı, bizim Isparta için büyük bir başarıdır. Ortak akıl müessesesini kullanmamız gerekiyor. Siyasi görüşleri ne olursa olsun, herkes bu görüşe katılması lazım. Lafta kalmadan bir şeyleri yürütmemiz lazım. Bunu yapamadığımız zaman bazı şeyleri de kaybedeceğiz. Kaybetmemek adına birlikte hareket etmemiz gerekiyor.”
2016 yılında URGE ekip olarak alışması yaptıklarını belirten Osman Şahlan, projeden sonra Isparta elmasının ön plana çıktığını söyledi. Şahlan, “Her oturduğumuz yerde elmanın sıkıntılarından bahsediliyordu. İhracata gitmiyor, devlet 100 dolar ton da destek versin. Destek laflarının hiçbir tanesi kalmadı artık. Şimdi gayet güzel, ürününü kaliteli yapan, kaliteli götürüp depoya teslim eden ve kaliteli bir şekilde ambalajlatıp sattığı zaman çok güzel paralara satılıyor. Üreticimizde bundan güzel para kazanıyor.
Özbek Bayan, ben burayı çok sevdim diyor. Elmada güzel, insanlarda güzel, yardımcı oluyorlar diyor. Ben buradan elma işini devam ettireceğim, bir yere gitmem diyor. Bizim Isparta, Eğirdir, Gelendost bölgesi diğer ilçelerimizdeki elmaların satış Merkezi Isparta değildi. Merkez, Mersin ve Hatay'ındı. Hatay, Mersin'in elma merkeziydi. Onların dışında yabancı alıcı Isparta'yı tanımıyordu. Şimdi URGE' den sonra Isparta'nın adı öne çıktı. Alıcı direk Isparta'ya geliyor, dolaşıyor üretici firmaları, depoları vs. uygun bulduğu yerde malını alıp gidiyor. Isparta'ya gerçekten büyük bir katkı sağladı. Dolayısıyla biz bu URGE'yi diğer sektörlerimizde de değerlendirmek adına iki sektörde daha girişim yaptık. Mobilya sektörü, gül, gül yağı ve aromatik bitkiler sektörü üzerinde. Mobilyanın her şeyi hazırlandı, Aralık ayında gidemezlerse bile Ocak ayında bir yurt dışı gezisi akabinde de alım heyeti gelecek. Bugün itibariyle 15 milyon dolar Isparta'da bir mobilya ihracatımız var. 15 milyon doları
2 yıl içinde
(2022-2023'de)
50 milyon doları aşmak. Gül yağı aromatik bitkilerde de Ekim itibariyle 28 milyon dolarlık bir ihracat görünüyor. İnşallah önümüzdeki günlerde böyle çalışmalarla bir şeyler yapacağız.”
HABER
MERKEZİ