“285 MİLYON´LA BAŞLADIĞIMIZ YILLIK İŞLEM HACMİMİZ 2,3 MİLYAR´A ULAŞTI”

18 Kasım 2021 17:15

16. Isparta Göller Bölgesi Yayla Şartları Tarım ve Hayvancılık Fuarı Gökkubbe Fuar Merkezinde 21 Kasım'a kadar sürecek. Fuarın açılış törenine Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Tutar, Meclis Başkanı Osman Şahlan, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Meclis Başkanı Mehmet Ali Doğan, daire müdürleri, işadamları, dernek başkanları ve davetliler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan Isparta Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar;
“Isparta Ticaret Borsası olarak Isparta'nın ilk ve tek sektörel organizasyonu olan Göller Bölgesi Yayla şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın pandemi sebebiyle verdiğimiz 1 yıllık aradan sonra 16'ncısını açmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Tam 16 yıldır büyüyerek yolumuza devam eden fuarımız, istikrarıyla birçok ili geride bırakarak ülkemizin sayılı fuarları arasına girmiştir.
Isparta Ticaret Borsası olarak Tarımla Sanayileşen Isparta hedefimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. Isparta tarımına ve ürünlerine katma değer sağlamak için büyük gayret sarfediyoruz. Başta yazılı ve görsel basın olmak üzere, sosyal medya ,televizyon gibi her türlü mecrada ilimiz ürünlerinin tanıtımını sağlıyoruz.
Isparta'nın tarımsal üretimde geldiği seviyeye markalaşma ve katma değerli üretimde de gelmesi için özel çaba sarfediyoruz. Bu alandaki girişimlere destek oluyoruz. Borsa olarak dünyada 200 milyar dolarlık hacme ulaşan coğrafi işaretli ürün pazarından pay almak için çalışmalarımıza hız verdik. İlimizin sembolü; gülden elde edilen en büyük katma değer olan gülyağına Türk Patent ve Marka Kurumundan ''Isparta Gülyağı'' adı ile coğrafi işaret tescili aldık.
Hemen ardında da söz verdiğimiz üzere 'Isparta Gül Suyu' coğrafi işaret tescilini de geçtiğimiz günlerde alarak ilimize kazandırdık. Bu çalışmalar ürünlerimizin kalitesinin tescil edilmesi ve marka değerinin zarar görmesine engel olunması açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda üreticileri 'Isparta Gülyağı' ve 'Isparta Gül Suyu' coğrafi işaretlerini kullanarak değerlerimize sahip çıkmaya davet ediyoruz. Yine ilimiz ekonomisine en büyük katma değeri sağlayan 'Isparta Elması' için yaptığımız tescil başvurusunun da yılsonuna kadar onaylanmasını bekliyoruz. Böylelikle ilimizin en önemli üç ürünün kalitesini ve marka değerini Isparta Ticaret Borsası olarak koruma altına almış olacağız. Ayrıca aldığımız coğrafi işaretleri Avrupa Birliği'ne taşımak için Türk Patent ve Marka Kurumu ile çalışıyoruz. Bu çalışmaları tüm üreticiler, tüccarlar, kurum ve kuruluşlar olarak sahiplenelim ve destekleyelim ki bu değerlerimizi kaybetmeyelim.
İlimizde birçok kalemde ciddi bir üretim kapasitesi oluşmuştur. Ürünlerimizin katma değerini artırmak ve üretici ile tüccarımızı korumak için ticaretin kayıt altına alınması çok önemlidir. Bu kapsamda Borsa olarak yaptığımız çalışmaların karşılığını tescil verilerinden görebiliyoruz. Göreve geldiğimiz 2009 yılında 285 milyon TL olan yıllık işlem hacmimiz, bugün 8 kat artarak 2.3 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Bu durum üyelerimizi ve üreticimizi koruyarak mağduriyetlerin önüne geçmektedir. Ayrıca üretilen katma değer de ilimiz ekonomisine katkı sağlamaktadır.”


Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Tutar ise Isparta'nın tarım şehri olduğuna dikkat çekerek, “İhracatımız oldukça artmaktadır. Bu sene 10 aylık gerçekleşecek ihracat 370 milyon dolar, rakamsal olarak oluştu. Bunun 72 milyon dolarını yaş meyve sebzeden yaptık. Yine makine aksamları olarak 50 milyon dolarlık ihracatımız var. Bu aksamın 30 milyon doları sadece tarım makinalarına ait. Bu ne demek oluyor? Isparta bir tarım şehri. Her geçen gün tarımda da büyümekte ve büyüyerek devam edecektir. Bildiğiniz üzere çok güzel değerlerimiz var; gülümüz var. Dünya'da lideriz, elmamız var ülkede lideriz. Lavantamız var Ülke 'de lideriz, kirazımız, kayısımız birçok ürünlerimiz var. Yine liderlik konumunda olduğumuz fidan üreticiliğimiz var, yaklaşık 30 milyon adet yılda fidan üretiliyor. Bunun yüzde 80 kısmı ihraç ediliyor. Demek ki Isparta bir tarım şehri. Yine Isparta'da 20 binin üzerinde kayıtlı çiftçimiz var. Bu Isparta nüfusunun yüzde 10'una takabil etmekte. Demek oluyor ki Isparta tarım şehri ve tarımda da büyüme hedeflerini gerçekleştireceğiz. 16. Tarım Fuarını bugüne kadar hep destekleyen Ticaret Borsamıza, Detay Fuarcılığa ve tüm katılımcılara buradan teşekkür ediyorum. İnşallah hedefimiz 500 milyon dolar ihracatın en az yüzde 20-25'ini tarımla yapmak. Saygılar sunuyorum” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin ise Isparta, Antalya ve bölge illerinin birlikte önemli işler başaracağını söyleyerek, “Ürünlerimize katma değer ve pazar kazandırmak için yürüttüğümüz diğer proje ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği önderliğinde kurulan 'TÜRİB' yani Türkiye Ürün İhtisas Borsası. 53 Ticaret Borsasının birlikteliği ile kurulan Türkiye Ürün İhtisas Borsası'nın ortaklarından biri de Isparta Ticaret Borsası'dır. Üreticimiz ve tüccarımız telefonlarından ve bilgisayarlarından ürünlerini online olarak değerinde alıp satabilme imkanına kavuşmuştur. Depolama ve nakliye maliyetleri en aza inmektedir. İsterse üreticilerimiz ürünlerini en yakın anlaşmalı Lisanslı Depoya teslim ederek karşılığında alacakları Elektronik Ürün Senedini banka yatırım hesaplarında saklayarak istedikleri zaman satışa sunmakta veya teminat olarak kullanarak bankalardan kredi kullanabilmektedir. Isparta Ticaret Borsası ilimizde tek yetkili acente sıfatıyla bu faaliyetlere aracılık etmekte; bu alanda faaliyet gösteren üyelerimize ve üreticilerimize destek olmaktadır.
Son dönemde yurtiçi ve yurtdışı organizasyonlarla yapılan tanıtım ve pazarlama faaliyetleri ihracatımıza olumlu olarak yansımıştır. İhracat artışı ekonomik büyümemiz için en önemli konumuzdur. Bu amaçla üyelerimizin yurtiçinde ve yurtdışında ikili görüşmelerle dünyaya açılmasına destek olmaya devam ediyoruz. Pandemi süreci bu alandaki faaliyetlerin yavaşlamasına neden oldu ancak bu çalışmaları da elektronik mecralara aktararak devam ettirdik.
Özellikle Dış Ticaret İstihbaratı alanında çalışmalara yoğunlaşarak verdiğimiz eğitimlerle üyelerimizin pazarlama faaliyetlerini elektronik olarak yapmalarının yolunu açtık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin de bu konuda hayata geçirdiği projenin de paydaşlarından biri olduk. Önümüzdeki dönemde de bu çalışmalarımıza hız vererek pandeminin verdiği zararı telafi edeceğiz. Ayrıca online pazarlama çalışmalarıyla üyelerimizin seyahat masraflarından ve zamandan tasarruf etmesini sağlayacağız” diye konuştu
HABER MERKEZİ

Bu haber 1215 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...