Dünyanın en etkili bilim insanları´ listesinde

8 Aralık 2021 16:47


'Dünyanın en etkili bilim insanları' listesine Gıda Bilimi ve Teknolojisi alanında fonksiyonel gıdalarla ilgili konularda girmeyi başaran Süleyman Demirel Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğr. Gör. Prof. Dr. Zeynep Banu Seydim, “Özgün konularda çalışmaya özen gösterdim, birçok bilimsel projede yer aldım, yaptığım araştırmaları önemsedim ve bilimde var olan boşlukları doldurmayı hedefledim. Doktora çalışmamda kefirin antimutajenik özelliğini tespit ettim ve gerçek kefir danesindeki probiyotiklerin önemini dünyada vurgulayan öncü bilim insanları arasına girmeyi başardım” dedi.
Yaptığı açıklamada, en önemli bilimsel çalışmalarına değinen Zeynep Banu Seydim, “ABD' de 1996-2001 yıllarında gerçekleştirdiğim gerçek kefirin mikrobiyal, kimyasal, fermantasyon ve sağlık üzerine etkilerini kapsamlı olarak araştırdığım doktora tezimdir. Dünyada kefir tanınmazken o yıllarda ABD'deki kongrelerde araştırma bulgularımı ve kefirdeki probiyotiklerin önemini anlatmaya başlamıştım; bu da beni bu konuda dünyada öncü araştırmacı konumuna getirmiştir. Çalışmalarım süresince ve sonrasında ulusal ve uluslararası projeler, yayınlar, öncü fikirler ve patentler doğal olarak gelmiştir.” ifadelerini kullandı.
Kefir ve diğer fermente süt ürünleri, probiyotikler, doğal kültürler, sirke fermantasyonu üzerine Uzmanlaşan Seydim, “Fonksiyonel Gıdalar” üzerinde uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış bilimsel makaleleri, kongre sunumları ve araştırma projelerim bulunmaktadır. TÜBİTAK ve AB COST Projeleri kapsamında “Bioactive Food Components, Mitochondrial Function and Health-MITOFOOD” projesi de olmak üzere çeşitli uluslararası ve ulusal projelerde görev aldım” dedi.
GDO' dan Kurtulduk Danem Firmasını Kurduk
Anadolu'dan Avrupa'ya ve sonrasında dünyaya yayılmış fermente süt ürünlerinin, yoğurdun, mikrobiyal içerikleri çok önemli olan kefir starter kültürlerinin; yurt dışından temin ediliyor olması ve bunların GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) içerme risklerinin yüksek olmasına üzülen Seydim, “Üniversitemizin Teknokentinde topluma faydalı ürünler üretmek adına 2010 yılında
Danem firmasını
kurduk ve ulusal
tanınırlığı yüksek, tüketicilerin
güvendiği marka haline geldik. Tüketicilerin tüm sorularını, isteklerini birebir sabırla kendim cevaplamaya ve onların talepleri doğrultusunda ARGE projeleri yapmaya özen göstermem güven hususunda oldukça önemli oldu.
Ulusal düzeyde çeşitli ödüller de
aldık” dedi.
HABER
MERKEZİ

Bu haber 1263 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...