GÖLDOSK ST. PAUL YOLU ADADA ANTİK KENTİ YÜRÜYÜŞÜ YAPTI

13 Aralık 2021 16:44

GÖLDOSK Göller Bölgesi Doğa Sporları Kulübü doğaseverlerle . St Paul yolundan Adada antik kentine yürüyüş gerçekleştirdi Yeniköyden başlayıp Adada Antik kenti ziyareti ile devam eden, St Paul yolundan yürüyüp Sağrak köyünde biten bu haftaki yürüyüş tarih, manzara ve sonunda çiğköfte tadarak noktaladılar.
1 - KISA ROTA : 7 KM UZUNLUĞUNDA GENELLİKLE İNİŞ VE DÜZ ARAZİ ŞEKLİNDE. HERKESİN YÜRÜYEBİLECEĞİ BİR ROTADA YÜRÜRKEN.
2- UZUN ROTA : 11.7 KM UZUNLUĞUNDA HAFİF İNİŞLİ ÇIKIŞLI ROTADA PATİKALARDAN ORMAN İÇİ ALANLARDAN DEVAM ETTİLER.
Adada Antik Kenti Yürüyüş Parkurları
Sağrak Köyü yakınında bulunan Adada Antik Kenti, Sütçüler İlçesi'ne 10 kilometre uzaklıktadır. Sağrak Köyü çıkışındaki tabelalar takip edilerek ulaşılabilen kentte Roma Dönemi'ne ait ayakta kalmış binalar ziyaretçilerini karşılar. Forum yapısı, devlet binaları, Zeus Tapınağı, imparator tapınakları, tiyatro ve Bizans Bazilikası çok kısıtlı restore görmüş bu kentin ayakta kalmış bekçileridir.
Yürüyüşe başlamadan önce antik kentte kısa bir gezi, birazdan yürünecek olan Kral Yolu için yeterli bir hazırlık olacaktır. Kentin girişinde yer alan bilgilendirme tabelasından forum yapısı kalıntısına (güneydoğu) doğru devam eden patikadan biraz ilerlendiğinde geniş forum alanına ulaşılır. Bu tarihi mekanda fotoğraflar çekebilir düzgün yontulmuş taşları inceleyebilirsiniz. Akıldan çıkarılmamalıdır ki taşların üzerine çıkmak tehlikeli olmasının yanında onlara zarar da verir.
Bu kalıntıdan yine güneydoğu yönünde ilerleyen patika ziyaretçileri Kral Yolu'na doğru götürecektir. Diğer bina kalıntıları, su sarnıçları eşliğinde yaklaşık 350 metre ilerlendiğinde bir başka yapı olan Bizans Dönemi Bazilikayla karşılaşılır. Bu kalıntıdan patikanın devam ettiği dere tabanına yönelmek gerekir. Bu antik yol aynı zamanda Hristiyanlığın ilk dönem azizlerinden Aziz Paul'ün de geçtiği yoldur. Türkiye'nin işaretli en uzun ikinci yürüyüş yolu olan Aziz
Paul Yolu'nun bir bölümü de düzgün taşlarla döşenmiş Kral Yolu'dur. Bazilikadan sonra 500 metre ilerlendiğinde taş döşeli yola ulaşılır. Eşsiz kanyon manzarası dikkatleri üzerine toplasa da yol üzerindeki büyük sayılabilecek boşluklar ayak burkulması tehlikesini de beraberinde getirebilir. Ayrıca bu yol yağışlı havalarda oldukça kaygandır.
700 metre kadar devam eden bu yol ağaçlıklı bir alanda sona erer ve bu noktadan yamaç aşağı inişe geçilir. Burada yine Aziz Paul Yolu'nun işaretleri yürüyüşçülere yardımcı olabilir. Bu izler takip edildiğinde Sağrak Köyü'nün güney çıkışına ulaşılır. Eğer köy içine gitmek istenirse vadi aşağısında yer alan dereye gelmeden kuzeye doğru giden patikalar takip edilip, dik bir çıkışla köye ulaşılabilir.
Adada Antik Kenti Fotoğraf Çekim Noktası
Alanda, Roma
Dönemi ve Bizans Dönemi yapılarının fotoğrafları çekilebileceği gibi, Kral Yolu takip edilerek vadi ve doğal güzelliklerin fotoğrafları da çekilebilir.
HANDE KURT

Bu haber 1373 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...