“ ISPARTA´DA ORGAN BAĞIŞLANMASI % 67 CİVARINDA”

7 Ocak 2022 16:34

Isparta'da bir ilke imza atan Süleyman Demirel Üniversitesi'nden 32 öğrenci aynı anda organ bağışı yaptı.
SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Mehmet Zeki er, “Organ bağışı kişinin ölümünden sonra, bir başkasında ihtiyacı olan kişilerde kullanılmak üzere organ ve dokularının bağışlanmasıdır. Organ nakli bunun için işlem yapılması tabiiki.
Organ nakli nedir?
Kişinin bir organa ihtiyacı var, organ ihtiyacının karşılanması için bir başka kişinin organlarının kullanılması gerekiyor. Buda organ bağışlamasına vesile oluyor. Organ ve doku koordinatörleri olarak biz yıl içerisinde çeşitli organizasyonlar yapıyoruz. Fakat burada kendiliğinden gelişen bir organizasyon oldu. Sizde organ bağışında bulunarak, burada bir yeni organizasyon yaptık. Bunu bilgilendirmemiz gerekiyor, iletmemiz gerekiyor, sizin aracılığınızla ve organizasyon aracılığıyla bunun iyi bir işlem olduğunu göstermiş oluyoruz. Türkiye olarak ülkemizde organ bağışı istatistik

olarak söylersek tabiki yüzde 22'lerde. Bölgemiz adına konuşursak yüzde 67'lerde. Bunun içerisinde bağlı olan iller Isparta, Antalya, Burdur, Afyon, Konya içerisinde bağış oranımız yüzde 60'larda. Isparta olarak bu tabiki de daha da yüksek. İlimiz buna daha ilgi gösteriyor, yüzde 67 civarlarında buna Avrupa standartlarında bu işin başında olan Ülkeler var; İspanya gibi Avrupa ülkeleri daha yüksek oranlar. Bölgemiz olarak yetişmiş durumdayız. Ülkemiz olarak bunun için biraz daha çaba harcamamız gerekiyor. Bunu medeni toplumların işi olduğunu göstermemiz gerekiyor. Her insan hayata bir iz bırakarak gitmek ister. İnsanoğlu bir izdir, bizde organ bağışı yaparak izin verelim, izimiz kalsın. Proje araştırma ve geliştirme toplumu olarak bu kendiliğinden spontane olmuş bir organizasyon oldu. Burada 32 kişinin yapmış olduğu bağış, organ bağış konusunda insanlara da örnek olması gereken bir durum haline geldi” dedi.

SDÜ Proje Araştırma ve Geliştirme Topluluğu İletişim Koordinatörü Helin Yılmaz ise “Çok güzel bir etkinlik, güzel bir atmosfer. Bizim içinde farklı bir deneyim oldu. Gerçekten insanların böyle bir şeye çok ihtiyacı var. Zor durumda kalıyor insanlar ve bizimde onlara ufakta olsa yardımımız dokunacaksa, neden olmasın dedik. Kulüp olarak böyle bir organizasyonda bulunduk. Çok mutluyum umarım diğer insanlarında bir şekilde haberlerinin olmasını sağlarız ve onlarda gelirler organ bağışında bulunurlar karlarını alırlar” şeklinde konuştu.
Öğrenciler ise “Öncelikle teşekkür ederim, bu etkinlikte bize vesile olduğunuz için. Sonrasında hem kendimle hem de organ bağışında bulunmuş arkadaşlarımla gurur duyuyorum çünkü bu herkesin cesaret edebildiği bir şey değil. Ön yargıyla yaklaşılıyor, buna kesinlikle de karşıyım. Hepinize teşekkür ederim. Mutluyum burada bulunmaktan” dedi.
HABER
MERKEZİ

Bu haber 1422 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...