“AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMESİ İÇİN TALEPTE BULUNACAĞIZ”

7 Şubat 2022 17:14

İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı Ümit Dikbayır, Milletvekilleri Aylin Cesur, Yasin Öztürk ve Dursun Ataş'tan oluşan heyet, kentte vatandaşlarla ve muhtarlarla bir araya geldi. İYİ Parti heyeti ardından basın toplantısı düzenledi.
Isparta'da 4 gündür afet yaşandığını belirten İYİ Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, “Bu yaşananlar kurumlar arası organizasyonluğun acı bir faturasıdır. Isparta'da 4 gündür gerçekten bir afet durumu yaşanmaktadır. Valiliğimizin görev ve sorumluluğu olan yerlerde hala yolla kapalı ve bazı noktalarda hala elektrik gitmemektedir. Üzülerek beyan etmem gerekiyor ki maalesef Isparta'da kurumlar arasında ki organizasyonluğun Ispartalımıza acı bir faturasıdır” dedi.
İYİ Parti Milletvekili Aylin Cesur ise yaşananların bir kriz ve afet olduğunu belirterek “Cumhuriyet tarihi boyunca görmediği, Türkiye'de nadir görülen hadiseyle hep beraber karşı karşıyayız. Bu bir krizdir, afettir. Kar, Isparta'ya yağdığı andan itibaren eğer müdahale edilebilseydi, bu duruma gelmezdi. Bu ağaçlar elektrik tellerin kopmasına neden olduğu söylenen ağaçlara yeterli budama yapılsaydı, bakımları yapılsaydı belki bu hale gelmezdi. Bu hadise devlet tarafından eğer kontrolü yapılsaydı bu hale gelmezdi. 8 İlçe merkezinde, 88 Köyümüzde elektriksiz kaldık. Bunu nasıl küçük gösterebilirsiniz? 113 bin haneye ve meskene elektrik verilememiş, hadise bu kadar çok yüksekken bu gözden kaçırılmayacak, birkaç gün sonra memleket bolluk olacak, bilgi kirliliği var dediniz. Bakın bu bilgi bize sadece vatandaştan gelmedi kriz masasından alınan bilgiler. Bunu bire bir almış arkadaşımızın bilgilerini ben sunuyorum.
İlçe merkezleri, Kasabalar, Mahalleler, Köyler kışın ortasında ve karın altında kaldılar. Hepimiz kar yağışıyla elektriğin nasıl çaresiz kaldığını gösteren görüntülerin hepsini sosyal medyada izledik. Bakımsızlıktan, dayanaksız hale gelmiş değiştirilmemiş kabloların nasıl koptuklarını beraber izledik. O yüzden bunu yok sayamazsınız, halkı temsil eden Milletvekili olarak derhal yetkilileri, bu hadisenin görmesini istiyorum. Süleyman Demirel kimdir? Kendisinin de ömür boyu en övünerek andığı Su Mühendisidir. Türkiye'yi ve Isparta'yı Dünya'da birçok yeri suya ve elektriğe kavuşturan, barajlar kralı unvanı almış, suyu bulan kişidir. Süleyman Demirel'in memleketinde siz Isparta'nın köylerine susuz bırakırsanız, aylardır süren bir hadiseyi söylüyorum. İçme suyu, gerek kapalı sulama sistemleri, gerek diğer sular ve bugün bir kar yağdı diye basiretsiz ve belirsizlik yönetim anlayışınızla Isparta halkını üşümeye, donmaya ve yalnızlığa terk ederseniz biz burada elbette onların hakkını söylemek için yanlış yapıyorsunuz hemşerim deriz. O yüzden kimse alınmasın, bu kriz masaları falan kuruluyor yangın için kuruldu, pandemi için kuruldu. Bir takım partilerin İl Başkanlarının oralara katıldıklarını duyuyoruz, biz hiçbirine davet edilmedik” diye konuştu.

21. yüzyılda Isparta'nın bir afetle karşı karşıya bırakıldığını belirten İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı Ümit Dikbayır da, Isparta'nın Afet Bölgesi ilan edilmesi için TBMM'de talepte bulunacaklarını belirtti.
Dikbayır, “Isparta'da bir afet yaşandı. 30 santim kar yağdı ama maalesef Belediyenin, Valiliğin ve diğer birimlerin beceriksizliğinden dolayı 430 bin nüfuslu bir şehir 3 gündür elektriksiz, hala elektriksiz olan kısımları olan buna bağlı olarak tabi su verilemeyen yerlerde var. 21. Yüzyılda Isparta şehri böyle bir afetle karşı karşıya. Afet Bölgesi olmasını talep edeceğiz. TBMM Pazar günü bununla ilgili önergemizi vereceğiz.
Meclis Başkanının Sayıştaydan özel denetleme isteme yetkisi var, onu talep edeceğiz. Özellikle elektrik dağıtım firması hakkında denetleme talep edeceğiz. Çünkü elektrik dağıtım şirketleri özelleştirilirken, özel şirketlere devredilirken şu bahane dendi: Özel şirketler daha çok yatırım yapacak, daha iyi yatırım yapacak, daha iyi hizmet verecek. Ama geldiğimiz noktada bu dağıtım şirketlerinin eskisine göre daha kötü hizmet verdiğini görüyoruz. Eskisine göre daha kötü hizmet aldığımızı görüyoruz. Bunun için bu özel şirket Cengiz ve Kolin inşaat buraya bakan ve bu şirketin sahibi. Türkiye'nin neresinde iş yaptıysa, sorun çıkardı. Bunlarında sözleşmelerini gözden geçirilmesini talep edeceğiz. Bunların sözleşmelerini fes edilmesini talep edeceğiz. Çünkü artık Türk Milletinin bu gruptan çektiği yeter, 5'li çeteden çektiği yeter! Afet bölgesi ilan edilmesi yanında buradaki vatandaşlarımızın başka mağduriyetlerin giderilmesini de talep edeceğiz. Şöyle ki: Elektrik kesintisinden evlerde oluşan, iş yerlerinde oluşan elektrik ve elektronik eşyalarında mağduriyetler var. Bunları direk şirketlerle mahkemelik olmak yerine, hükümetin bunları gidermesini, daha sonra bu şirketten de hükümetin talep etmesini biz onlardan talep edeceğiz. Vatandaşı şirketlerle muhatap değil, şirketle sözleşme yapan hükümettir. Hükümet şirketten tazminatını alsın ama tazminatını almadan önce süratle vatandaşın maddi tazminatını gidermesi için elimizden gelen gayreti ve çabayı göstereceğiz” dedi.
HABER
MERKEZİ

Bu haber 1145 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...