“KADINA ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜNE KARIŞIYIZ”

8 Mart 2022 17:13

Dünya Kadınlar Günü 15 Temmuz Demokrasi Meydanının da saat 11.00'de başlayan törene çok sayıda kadın kuruluşları temsilcisi katıldı. Tören Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Bunu saygı duruşu ve istiklal Marşı izledi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Bizim Çocuklar Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Semra Karatosun yaptığı konuşmada;.
'Doğumundan ölümüne kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan ''BEN GÜÇLÜ BİR KADINIM'' ÇÜNKÜ BENİ GÜÇLÜ BİR KADIN BÜYÜTTÜ DİYECEĞİM siz sevgili anneler, değerli hanımlar ve daima yanımızda olmalarını istediğimiz beyler, basın mensupları hepinizin 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü kutluyorum. Kadın Platformu Derneği adına sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
8 Mart 1977 yılında Birleşmiş Devletler tarafından dünyada kabul edildikten sonra Türkiyede'de (Dünya Kadınlar Günü) olarak ta çeşitli şekilde kutlanmaktadır.
Kadın merhamettir!, Sevginin, Hoşgörünün, Öz verinin timsalidir.
Kadın annelik gibi kutsal bir görevi üstlenen, bunun yanında yaşamın tüm zorunluluğunu omuzlarında taşıyan bir varlıktır. Toplumun en önemli yapı taşı olan ailenin de en önemli unsurudur.
Bu vesileyle kadının ailesinin ve çevresine faydalı bir birey olması için önündeki engeller kaldırılmalıdır.
Demokratik ileri bir toplum için kadınlarımızın; güçlü etkinlik alanlarının genişletilmesi, Eğitim, İstihdam, Sağlık, Siyaset, Hukuk gibi eşit fırsat ve olanaklarından faydalanıyor olması büyük önem taşımaktadır. Cumhuriyetimizin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk derki 'ey kahraman Türk kadını sen yerlerde sürünmeyi değil, omuzlar üzerinde göklerde yükselmeye laiksin.'
Bizim dinimiz hiç bir zaman kadınların erkeklerden geri kalmalarını talep etmemiştir. İslam dinin 'de kadın kutsaldır. Yüce peygamberimiz kadınlar için 'kadınlar size Allah'ın emanetidir 'demiştir.
Tarih boyunca kadınlarımız birçok kahramanlıklar göstermişlerdir. Cephede çocuğu yerine mermi taşıyan Şerife Bacıyı, Kara Fatma'yı, Halide Edip Adıvar, Nene Hatunu ve bunun gibi onlarca kahraman kadınlarımızı unutmak mümkünmüdür. Ruhları şad olsun.
Yeri gelmişken söylemeden geçemeyeceğim dünyada ve ülkemiz de iki yıldan fazla günlük yaşamımızı etkileyen ve tüm gündemi meşgul eden covid 19 pandemisinde gece gündüz demeden canları pahasına çalışan sağlıkçılara, tüm bayan doktor, hemşire ve emekçi personele bir sağlıkçı olarak şahsım ve sizler adına teşekkürü bir borç bilirim. Bunun yanında hayatını kaybeden onarca sağlıkçıya Allahtan rahmet diliyorum. Tarih bunu asla unutmayacaktır.
Her gün televizyon yayınlarından ve gazetelerden kadına şiddet, kadına tecavüz, çocuk gelin olayları , töre cinayetleri duyuyoruz.
Bunar içimizi acıtıyor. Olaylar azalsın derken her gün biraz daha artıyor. Günümüzde en çok rastlanan kadına şiddetin her türlüsüne karşıyız. Hiçbir şiddet türü şahsi bir mesele değildir aile içi bir mesele gibi değerlendirilip susmayı gerektirmez. Hiç bir sebep bir canlıya şiddet uygulanmasını maruz gösteremez. Biz kadınlarımızı ve genç kızlarımızı nasıl görmek istiyoruz: yeterince eğitim almalarını, meslek sahibi olmalarını, hayatın içinde kendilerine yer edilmelerini, mutlu olmalarını, sevip sevilmelerini kadın-erkek eşitliği çerçevesinde toplumda saygın bir kişilik olarak yaşamalarını tüm kalbimizle istiyor ve diliyoruz.
Biliyor musunuz güzel hanımlar dünyada kadınlar gününün simgesi bir MİMOZA çiçeğidir ne gül, ne karanfil ne de başka bir çiçek çünkü Mimozanın sarı uçucu çiçekleri kırılması zor dalları kadını anlatır. Üflediniz de çiçeklerinin ve yapraklarının nasıl uçuştuğunu anlamazsınız. Çok kırılgan görünürler ama onu dalından koparmaya çalıştığınız zaman öyle bir direnirler ki söküp onu alamazsınız. Onun için Mimoza çiçeği kadını temsil eder.
Sözlerimin Can Yücelin şiiriyle tamamlamak istiyorum:
KADINIM BEN
Kadınım ben..
Minicik yüreğinde dünyayı taşıyan,
Elleri hamur kokan..
Kırılgan, alıngan,
Gözyaşları içinde gizli,
Biraz çocuk, biraz anne, biraz deli..
Aşkın her hali,
Tutkulu, düşbaz, haylaz bir kadınım ben..
İncitmeyin beni..
Giydiğim fistanlar bile çiçekli..
Bedenimin ne önemi var ki..
Benim hazinelerim yüreğimde gizli…
Hepinize teşekkür ederim; N
ice Sağlıklı, Mutlu, Güneşli
8 Martlarda buluşmak üzere.”
HABER
MERKEZİ

Bu haber 1165 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...