“ Bayramlar öncesi ödenen Emekli ikramiyeleri en az 2500 liraya yükseltilmelidir“

21 Mart 2022 16:24

Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı ve TÜED Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Abdulkadir Ersal, “Dini bayramlar öncesinde ödenen emekli ikramiyesi en az aylık ödemesi olan 2.500 TL seviyesine yükseltilmelidir” dedi.
Geçtiğimiz günlerde toplanan Türkiye Emekliler Derneği Başkanlar Kurulu;Dünya'da ve Türkiye'de yaşanan gelişmeleri masaya yatırarak, giderek artan ekonomik baskıların emekliler üzerinde yarattığı olumsuz etkileri değerlendirdi. Türkiye Emekliler Derneği Isparta Şube Başkanı ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Abdulkadir Ersal, başkanlar kurulu toplantısında önemli kararların alındığına dikkat çekerek, acilen emeklilerin gelir düzeyinin artırılmasına yönelik tedbirlerin biran evvel hayata geçirilmesi konularını içeren sonuç bildirgesinin kamuoyu ile paylaşıldığını belirtti. Ersal, Başkanlar Kurulu'nda TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün tarafından yapılan değerlendirmede, emekli aylığı hesaplamalarındaki kayıplar ve güven vermeyen tüfe rakamlarıyla belirlenmiş oranlara göre emekli aylıklarına yapılan artışlar emeklilerin alım gücünü ciddi şekilde düşürdüğüne dikkat çekildiğini ifade etti. Emeklinin harcama kalıplarını dikkate almayan hesaplama sistemi ile belirlenen tüfe oranlarında yapılan zamlar emekli aylıklarını giderek küçülttüğünü belirten Ercal, “Öncelikle 2000 sonrası emeklilerin intibakları yapılmalı, seyyanen zamlarla en düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çekilmelidir. Sosyal güvenlik sistemi yeniden ele alınmalı, bilhassa emekliler arasında eşitliği esas alan yeni bir mevzuat düzenlemesine gidilmelidir” dedi.
BAŞKANLAR KURULU
SORUNLARA ÇÖZÜM İSTENDİ
TÜED Isparta Şube Başkanı Abdulkadir Ersal, Başkanlar Kurulu sonuç bildirgesinde alınan kararları şu şekilde açıkladı:
"Asgari Geçim İndirimi Kaldırıldı: Asgari ücretten vergi alınmaması, çalışanların ücretlerinde önemli bir artış getirmiştir. Vergi, bir ülkenin en önemli aracı olduğundan, her kesimden adaletli bir vergi alınması, vergi politikalarının temel ilkesidir. Emeklilere ödenen vergi iadesi karşılığı yüzde 4-5 ek ödeme oranları günümüzde değerini yitirdiğinden, ek ödeme oranı yüzde 10'a yükseltilmeli; emeklilerin doğalgaz, elektrik ve su faturalarından KDV ve ÖTV alınmamalıdır.
2000 Sonrası Emeklilerin İntibakı Yapılmalı: Emekli olunan tarihlere bakılmaksızın, prim kazancı ve prim ödeme gün sayıları eşit olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır. Gelecekte emekli olacakların aylıklarında kayıpların olmaması için güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranlarında bütün dönemler için tek bir hesaplama yöntemi benimsenmelidir.
Alt Sınır Emekli Aylığı Yeniden Belirlenmeli ve Asgari Ücretle Eşitlenmelidir: Emeklilerimizin önemli bir bölümünün aylıkları 2.500 liranın altında kaldığından, emekli aylıklarına “seyyanen zam” yapılmalı ve refahtan pay verilmelidir.
Katkı Payları Emeklilerden Alınmamalı: Çalıştıkları yıllarda yüksek oranda kesilen genel sağlık sigortası primleri, sağlık hakkını güvence altına almak adına ödenmiştir. Bu nedenle, hiçbir ad altında katkı payı (muayene ücreti, ilaç farkı, reçete bedeli ve ilave ücret) alınmamalıdır.
Emekli İkramiyeleri Arttırılmalı: Dini bayramlar öncesinde ödenen emekli ikramiyesi en az aylık ödemesi olan 2.500 TL seviyesine yükseltilmelidir.
Evi Olmayan Emeklilerimiz Konut Sahibi Olmalı: Türkiye Emekliler Derneği'nin altın projesi olan “evi olmayan emeklilerimizin uygun ödeme koşullarıyla TOKİ vasıtasıyla ev sahibi olma” kapsamı genişletilmelidir. Yaşlı Bakım Modeli: Yaşlı Bakım Modeli, sosyal devlet anlayışı içinde yürürlüğe konulmalı, yaşlılarımıza yönelik Anayasamızın 10. Maddesiyle getirilen pozitif ayrımcılığa uyum yasaları çıkarılmalıdır.”
HABER MERKEZİ

Bu haber 1050 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...