“ Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı artık kalmadı denecek kadar aşındı, yıprandı”

5 Nisan 2022 16:11

15 Temmuz Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
BARO Başkanı Ünsal Çankaya Avukatların 2020 yılının ilk üç ayında Avukatlara yönelik on beş şiddet vakasının yaşandığını belirterek, “5 Nisan Avukatlar Gününü KUTLA (YA) MIYORUZ!
Mutlaka KUTLAYACAĞIZ! 2022 yılının ilk üç ayında Avukatlara yönelik olarak yalnızca kamuoyuna yansıyan on beş şiddet vakası yaşandı. Üç meslektaşımız intihar etti. Şubat 2022 itibariyle yıllık enflasyon yüzde 54,44'e yükseldi; asgari ücret 2022 yılı için %50; yargı harçları %36,20 arttırıldı. Ne var ki, Ekim 2021 itibariyle belirlenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ndeki artış ise %25'te, Kasım 2021 itibariyle belirlenen CMK Ücret Tarifesi'ndeki artış ise %30'da kaldı. Avukatlar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Adli Yardım ve CMK ücretlerini alabilmek için önce vergi ödeyip, ödemelerini aylar sonra alabildi. Yalnızca 2021 yılında beş yeni Hukuk Fakültesi açıldı. Bir yılda mesleğe yeni katılan Avukat sayısı yirmi bini buldu. Temmuz 2020 çıkarılan kanun ile Baro'lar bölündü. Kamu Avukatlarının ek gösterge sorunu çözülmedi. Bağlı çalışan avukatların ücret ve özlük hakları kanuni bir statüye kavuşturulmadı. Stajyer avukatların gelir elde etme yasağı kaldırılmadı. Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı artık kalmadı denecek kadar aşındı, yıprandı; yargıya güven ve hukuka inanç azalırken, Avukatlık mesleğinin itibarı düşürüldü. Avukata yönelik şiddeti durduracağız. Meslektaşlarımızı ekonomik, sosyal, psikolojik olarak yalnız bırakmayacağız. Tariflerdeki artışları gerçekleştireceğiz. Adli Yardım ve CMK ödemelerinin zamanında yapılmasını sağlayacağız. Mesleğe plansız katılımları engelleyeceğiz, nitelikli hukuk eğitimini planlayacağız. Baroları Birliğimizde birleştireceğiz. Kamu Avukatlarının sorunlarını çözeceğiz. Bağlı çalışan Avukatların emek mücadelesini sahipleneceğiz.
Stajyer avukatlara insanca bir yaşam sağlayacağız.
Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü,

Bu haber 1273 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...