“Türk Denizcilik Tarihi Ve Mavi Vatan Doktrini” SDÜ´de Konuşuldu

13 Haziran 2022 16:29

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Diplomasi Topluluğu işbirliğiyle “Türk Denizcilik Tarihi ve Mavi Vatan” konulu bir söyleşi düzenlendi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen TÜRK Denizcilik ve Global Stratejileri Merkezi Başkanı İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi, Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı konuşmacı olarak katıldı.
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan İİBF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gençtürk, etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Muharrem Gürkaynak ise “Biz derslerimizde ülke kavramını: yeryüzünde belirli bir alan, onun altı ve üstü olarak tanımlarız. Sıradan insanımız ülke deyince sadece kara ülkesini anlarlar. Halbuki yeryüzü sadece karalardan oluşmaz. Ülke; kara ülkesi, varsa deniz ülkesi ve bunların üzerindeki hava ülkesinden oluşmaktadır. Cihat Yaycı hocamız “Mavi Vatan” doktrini ile deniz ülkesini ve deniz yetki alanlarını sıradan insanımızdan devlet yönetimine kadar herkese öğretmiştir. Bu bakımdan “Mavi Vatan“ doktrinini geliştiren Doç. Dr. Cihat Yaycı'ya teşekkür ediyorum.” dedi.

Sözlerine Türkler'in denizcilik tarihi hakkında bilgi vererek başlayan Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, ülkemizin denizcilik alanındaki katkı ve çalışmalarını anlattı. Türkiye nüfusunun yüzde yetmişinin kıyı bölgelerinde yaşadığını dile getiren Doç. Dr. Yaycı, “Türkiye bir yarımada ülkesi değildir. Türkiye, Anadolu ve Trakya yarımadaları olmak üzere iki yarımada ülkesidir. Türkiye'nin 3 tarafı değil, 6 tarafı denizlerle çevrilidir. Ülkemiz, dünyada eşi benzeri olmayan bir ülkedir.” dedi.
Türkiye'nin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları çerçevesinde deniz hukuku prensiplerine uygun şekilde ilan edilmiş ya da ilan edilmesi öngörülen deniz yetki alanlarının “Mavi Vatan” olarak tanımlandığını dile getiren Doç. Dr. Cihat Yaycı, deniz yetki alanlarındaki sınırlandırma prensiplerini “hakkaniyet”,
“coğrafyanın üstünlüğü”, “oransallık”
ve “kapatmama” şeklinde sıraladı.
Söyleşi katılımcıların soru-cevap etkinliğiyle
son buldu.
Söyleşinin ardından,
Prof. Dr. Mehmet Gençtürk ve Prof. Dr. Muharrem Gürkaynak tarafından Mustafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı'ya hediye takdim edildi.
HABER MERKEZİ

Bu haber 1144 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...