“ KURBAN İNDİRME GELENEĞİNİ SÜRDÜRECEĞİZ”

29 Haziran 2022 16:54

Isparta'da 400 yılı aşkındır yaşatılan bir gelenek olan kurban indirme, 2 yıllık pandemi sürecinin ardından bu yıl yeniden gerçekleştirilecek. Kurban indirme töreni, Isparta Belediyesi'nin öncülüğünde 7 Temmuz Perşembe günü saat 15.00'de Gökçay'da çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.

Kurban İndirme Geleneğinin detaylarını anlatan Isparta Muhtarlar Dernek Başkanı Gökhan Büyükleblebi, “400 yılı aşkın süre gelen bir geleneğimiz genelde Keçeci ve Doğancı Mahallesi sakinlerimiz tarafından organize edilmiş. 400 yıldan bu günümüze kadar gelmiş bir gelenek. Özellikle son 20 yılda mahallelerin fizyolojisinin değişmesi, o kurbanlıkların dağlarda beslenmesinden kaynaklı olarak bu gelenek durmuştu. Yani yapılmıyordu. Adı geçen pandemi başlamadan önce Doğancı ve Keçeci mahallesi muhtarlığı olarak Belediye Başkanı sayın Şükrü Başdeğirmen'in de destekleriyle biz bu geleneği tekrardan başlatmıştık. Pandemi girince mecburiyetten yine ara vermiştik.
Kurban indirme geleneği şimdi bizim bu bölgedeki yukarı mahalle dediğimiz mahallelerimiz bilir ama ben tekrardan bunun ne olduğunu da bir anlatayım. Kurbanın indirme geleneğimiz bizim Keçeci ve Doğancı mahallesinde eskiden daha Karatepe yamaçlarında yani bu DSi'nin daha yamaçlarındaki Kirazlı Derenin daha yamaçlarımız varmış. Bu mahallelerde bayramdan şehir merkezinde kurbanını alan vatandaşlar 15-20 gün önceden bu mahallelere muhtarlıklara gelerek kurbanlarını teslim ederlermiş. İşte DSİ'nin olduğu yerde Kirazlıdere bölgesinde görevlendirilen çobanları tarafından beslenirmiş. Arife Günü de davullarla, zurnalarla, tüfek atışlarıyla kurbanlarımızı dağdan iner kurbanlığı olan vatandaşlarımız da bizim Keçeci Mahallesinde Gaz Çıkması dediğimiz çıkmaz sokakta bekleyerek kurbanlarıyla buluşturulurmuş. Bu süreçte çocuklara ikramlıklar, şakşak, helva dağıtılırmış. Bizde çocukluğumuzda babamızın elini tutup bu etkinliklere gitmiştik. Yanı o dönemin vermiş olduğu bir şey. Şimdi bu gelenek dediğim gibi biz bundan 3 yıl önce bu geleneği 20 yıl sonra tekrar yaptığımızda bizim mahalle sakinlerimiz bu geleneği yaşarken ağladılar. Ağlamalarını sebebi de geçmiş güzel günleri hatırladılar. Çünkü ağlayan vatandaşlarımız zamanında babaları ile gelmiş. Babası rahmetli olmuş, annesi rahmetli olmuş, o anıları canlandı ve bu geleneğin de bizim zamanımızda devam ettirilmesi istendi” dedi.

Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in kurban indirme geleneğine sahip çıkarak büyük destek verdiğini belirten Büyükleblebi, “7 Temmuz Perşembe günü saat 15.00'te. Gökçay da yapacağımız kurban indirme törenimiz de çocuklarımıza yönelik oyun etkinlikleri ve Türk Halk Müziği konseri olacak. Ispartalıları etkinliğimize bekliyoruz dedi.
Başkanımız Şükrü Başdeğirmen bu dönemde de Kurban Bayramında da bu geleneğimizi devam ettirmek istediğini söyledi. Sağ olsun belediye olarak da büyük destek verdiler. 7 Temmuz Perşembe günü saat 15.00'de geleneğimizin yaşatılması için Gökçay Amfi Tiyatronun alt bölgesinde çocuklarımıza eğlence, çocuk parklarının kurulması, Türk Halk Müziği canlı sanatçılarımızın gelmesi, ondan sonra çocuklarımıza, vatandaşlarımızın çocuklarına oyun yarışları gibi belediyemizin bir dünya etkinliği olacak ikramları olacak ve saat 17.30'da dağdan gelen kurbanlarımızı Gökçay'ın amfi tiyatronun altından yine aynı istikametten Keçeci Mahallesinde Gaz Çıkmazı sokağı'na davullarla, zurnalarla, en sonunda da dualarla sokağa sokulan kurbanlıklar sahiplerine teslim edilecek.
Halkımızı
7 Temmuz'da
Gökçay Anfi tiyatronun altında saat 15.00 de başlayacak. Bu Kurban Geleneğimize davet ediyorum ve bekliyorum.”
HABER
MERKEZİ

Bu haber 1084 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...