“ ÜRETİCİNİN BÜTÜN KALEMLERİ DESTEKLENMELİDİR”

18 Temmuz 2022 16:24

Isparta Ziraat Odası Başkanı
Mustahattin Can Selçuk, tarımda beklentileri değerlendirdi. Isparta ve ülke çiftçisi için konuşan Selçuk
“Açıklanan her destek üretecimiz için elbette önemlidir. Ancak, kuru tarımda 1 dekar buğdayın sadece mazot maliyeti 180 lirayı geçiyor. O nedenle, üretimi arttıracak daha çok desteğe ihtiyaç var” dedi.
Üretimdeki sıkıntıların desteklemelerle aşılabileceğini dile getiren Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk; 'Örneğin, ülkede yaşanan ayçiçeği yağı fiyat ve ürün sıkıntısı sorununun gelecek yıl bir daha yaşanmaması için harekete geçen hükümet Aydın bölgesinde bazı havzalarda yağlık ayçiçeği de destek kapsamına almıştır. Daha öncesinde bu havzalarda yağlık ayçiçeği destek kapsamında bulunmuyordu. Bu durum ülkemiz ve üreticimiz açısından son derece olumlu karşılandı. Bu dönemlerde hemen hemen bütün ürünlerin devlet tarafından büyük rakamlarla desteklenmesi gerekiyor. Dünya'da bir gıda krizi baş göstermek üzere. Ukrayna ve Rusya arasında ki savaş nedeniyle büyük bir sıkıntı kapıda. Türkiye olarak kendi göbeğimizi kendimizin kesmesi gerekiyor. Bunun için 3'e, 5'e bakılmadan üreticinin bütün kalemleri desteklenmelidir. Üretimde sınıfta kalırsak dünyanın en büyük sıkıntı yaşayan ülkelerinden birisi oluruz. Ülkemiz de şu anda aktif nüfus 100 milyonun üzerinde.
Birçok ülkenin toplam nüfusundan fazla nüfusa sahibiz. Çiftçimizi üretimde tutmak, üretime teşvik etmek için ucuz mazot, doğrudan gübre desteği ve indirimli elektrik tarifesi acilen hayata geçirilmelidir. Neredeyse her gün artan mazot ve gübre fiyatlarına karşı, sabit kalan diğer ürünlerin de destekleri arttırılmalıdır. Çiftçimizi üretimde tutmak, üretime teşvik etmek için ucuz mazot, doğrudan gübre desteği ve indirimli elektrik tarifesi acilen hayata geçirilmelidir. Çiftçimize para kazandırdığımız zaman; yerli üretimimiz artar, ithalat bağımlılığımız da azalır.
Hiçbir dünya ülkesine muhtaç olmadığımız gibi fırsatçıların eline de fırsat vermemiş oluruz. Isparta'da hasat dönemi başladı. Çiftçilerimizi ziyaret ettiğimiz zaman 'Başkan yok mu bir gelişme' tarzı sorularla karşı karşıya kalıyoruz. Biran önce desteklerin artırılarak üretimin devamlılığını sağlamalıyız”
diye konuştu.
HABER MERKEZİ

Bu haber 1106 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...