“ Mazottan, gübre ve yemden vergi alınmamalı”

11 Ekim 2022 16:51

İyi Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Cahn Selçuk ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini ziyaret etti.
Yemin süt fiyatlarının önüne geçtiğini dile getiren Milletvekili Cesur, “Hani çok şikayet geliyor bize Ankara'ya. Elma üreticisi 4 liraya giden elmanın hani özellikle Isparta'nın elması çok kıymetli. Türkiye için çok büyük bir gelir kaynağı. Ispartamız için hem tanıtımda hem burada insanların karnını doyurması için çok çok önemli. Az önce size çok güzel söylediniz, bizim ayakta durabilmemizin ve memleket olarak Türkiye gibi cennet memleketimiz yani bütün şeyleri coğrafi değil, nitelik bölgeler tarıma çok müsait, farklı farklı çok güzel ürünler üretiyoruz.
Ama bütün bunların tamamında işte gerek genel başkanımızın, gerek sizin bölgesel olarak dile getirdiğiniz şeyleri bizde mecliste dile getiriyoruz. Yani malum gelen o genel şikayetler girdilerin artmış olması, üreticinin bu girdiler karşısında ve artan girdilerin de enflasyon karşısında kontrol edilemezliği yüzünden üreticinin bu burada çok mağdur duruma düşmüş olması. Gelendost'un bütün köylerini gezdim. Aksu'nun köylerini gezdim, arkadaşlarımla beraber biz Senirkent'in köylerini gezdik, Keçiborlu'yu gezdik, Uluborlu'yu gezdik. Atabey'in köylerini gezdik. Köylerin çok büyük bir kısmını bitirdik.
Çok köy var, henüz bitmedi. Sütçülerin bir kısmı duruyor, bir kısmına gittik. Eğirdir'in bir kısmına gittik. Bütün bunların problemlerinde ben tek tek tek her yerin sorunlarını meclise taşıyorum.
Ortak dil şu;
Ortak dil, köylünün, çiftçinin çok ciddi bir şekilde devletin varlığını hissetmeye, eline yani destek olmasına ihtiyacı var. Şimdi nasıl olacak destek, yani biz 2018'de de bunu seçim beyannamemizde de söylemiştik. Hasat zamanı almayın mazottan vergi yani hani gübreyi, yemeği ücretsiz verebilir mesela. Yani gübre bir karış toprağına gübre yapabilen ben daha görmedim. Yani şu gittiğimiz hiçbir yerde geçen Gelendost'un, Yalvaç'ın köylerinde gübre hayal oldu diyorlar.
Elma geçen sene 2 buçuk lirayla 4 lira arasında gitmiş gene doğru ama maliyet şimdi bunu ambalajı var taşıması var, nakliyesi var, işçisi var,
1.70 maal ediyor. Bütün bunlar ilave olduğu zaman hani 5 liraya mal ediyor
4 lira da depolamaya kadar giderkenki ücret.
Şimdi bunu 4 kilo verdiğiniz zaman bunu bu fiyata mal eden üreticinin nasıl ayakta dursun.
Ama bu arada da
15 liradan aşağı orta büyük marketlerde 13-15 lira ki bizim aroması Gelendost'un falan o elmaların tam aynısı değil ama 30 - 40 liraya kadar varan büyük marketlerde İstanbul'da,
Ankara'da. Sadece üretici değil, tüketici de şikayetçi.
Nakliyeciler de şikayetçi. Mazot çok arttı. Kamyoncular diyorlar ki karşılayamıyoruz, depocuya gidiyorsun, elektrikler kesildi.
Ben arkadaşlarımla depolardaydık.
Onlar da artık elma depoculuğundan vazgeçmiş ve balık vesaireye döndük dedi. Çünkü bu elektrik fiyatlarıyla bizim bunu üreticiye yansıtmamız imkansız.
Üretici zaten batmış bitmiş. Kiraz üreticisi çok sıkıntı da. Yazın biz kirazı dile getirdik.
Artık kirazları kesip ceviz falan dikmeye başladılar” dedi.
HABER
MERKEZİ

Bu haber 1038 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...