“Birlik ve beraberlik içerisinde Kooperatifler Birliğinin kurulmasını gerçekleştireceğiz”

17 Kasım 2022 17:12

Isparta'daki üretici Kadın Girişimcileri geçtiğimiz günlerde Ankara Beypazarı, Amasya ve Merzifon'a götürmüştü.
Teknik gezinin ardından Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen'in ev sahipliğinde üretici kadın girişimci kooperatifleri, hibe ve destekler sunan kamu kurum ve kuruluşları ile meslek kuruluşlarıyla bir araya geldi. Isparta Belediyesi Kültür Merkezi Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıda teknik gezinin sonuçları ele alınırken, örnek uygulamaların kentte hayata geçirilmesi noktasında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ilk olarak Ankara Beypazarı, Amasya ve Merzifon'a yapılan teknik gezi hakkında bilgiler aktardı. Teknik gezinin amaçları arasında Isparta'daki Üzüm Pazarı, Damgacı Sokak, İmam Hasan Sokak gibi yerlerde kadınlara yönelik neler yapılabileceğini ortaya koymak olduğunu aktaran Başkan Başdeğirmen, “Bu gezimizden sonra çok güzel bir geri dönüşüm aldık. Bunu sadece bir gezi ile bırakmak olmayacaktı. Burada kamu kurum ve kuruluşlarımızdan kadın kooperatiflerimiz ve girişimcilerimize yönelik ne gibi destekler verilebileceği noktasında sizlerle bir araya geldik. Gezimizde, bize örnek teşkil eden yerleri ve çalışmaları gördük. Asıl bu işlerin yürütücüleri sizlersiniz, daire müdürlerimizde destek verecek. Kadın girişimcilerimize, kadın kooperatifi başkanlarımıza ne gibi destekler verebiliriz, daha nasıl ileriye götürebiliriz diye fikir alışverişinde bulunuyoruz.
Amasya'dan Merzifon'a geçtik orada 150 kadın Arı Kadın Kooperatifi adıyla kooperatif kurmuşlar, Amesia markasıyla ürünlerini oluşturmuşlar. Bunu inceledik ve beğendik. Her köy kendine göre ihtisaslaşmış, bir köy ayva reçeli, diğeri elma reçeli, bir diğeri de makarna üretmiş. Herkes her şeyi yapmamış, birlik olmuşlar, ürünlerini bir marka altında satışa sunmuşlar. Bizde böyle bir şey yapabilir miyiz derken böyle bir toplantının olması gerektiğine inandık.” dedi.
Belediye olarak altyapı ve yerlerle ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Başkan Başdeğirmen, Meydan AVM yönetimiyle görüştüklerini ve 150 metrekarelik bir alan istediklerini ve kooperatiflerin tüm ürünlerinin barkod sistemiyle orada satışa sunabileceklerini söyledi.
Başdeğirmen, “Tüm ürünler orada satılıyor ve ürün satışı sonrası gelir ürünün sahibine düşüyor. Böyle bir sistemle ilgili de çalışmamız var” diyerek, bu çalışmaların birlik beraberlik içerisinde olması gerektiğini vurguladı ve birlik beraberlik içerisinde kooperatifler birliğinin kurulması gerektiğine işaret etti.
Toplantıya katılan KOSGEB, TKDK, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ticaret İl Müdürlüğü, İŞKUR, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ile Isparta Ticaret Borsası yöneticileri de üretici kadın kooperatifleri ve üreticilere verilebilecek destek ve yapılabilecek projeler hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Osman Çot, belediye tarafından kurulacak turizm danışma ofisine 2 personel görevlendirebileceğini, ITSO Melis Başkanı Ethem Erkan Kader turizme yönelik kilim dokuması yapılabileceğini böylelikle yaklaşık 500 istihdam sağlanabileceğini ve gelirinin üretici kadınlara yansıtabilecek bir projeden bahsetti.
Ticaret İl Müdürü Mehmet Akif Ülger, bugüne kadar kendilerine bağlı kadın kooperatiflerine yüzde 75 oranında mal ve ekipman hibe desteği sağladıklarını anlattı.
KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, İleri Girişimci Destek Programı kapsamında 165 bin lira ile 365 bin lira arasında, geleneksel girişimciye de 65 bin liraya kadar hibe destek ve diğer destek programları hakkında bilgiler aktarırken,
TKDK İl Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Gülcü de tarım ve hayvancılık konularında yüzde 50 ile yüzde 70 arasında hibe destekler verebildiklerini dile getirdi.
ITSO Meclis Başkanı Ethem Erkan Kader ve ITB Başkanı Hüdai Şahin ise kadın kooperatif ve üreticilerine tanıtım broşürlerinde yardımcı olabileceklerini söyledi.
İŞKUR Şube Müdürü Fahriye Durmuş da istihdama yönelik kurslar ve desteklerden bahsetti.
Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı
Uğur Turgut da kendilerine bağlı 2 kadın kooperatifinin bulunduğunu belirterek, kadınların ana aktör olarak başladığı konuların aileyi kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini dile getirirken,
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilisi Selda Dirik de kooperatiflere maddi olarak bir desteklerinin olmadığını ancak manevi olarak kadın girişimcilerin yanlarında olduklarını belirtti.
Kurum ve kuruşlarının bilgilendirmelerinin ardından üretici kadın kooperatiflerinin temsilcileri de Beypazarı, Amasya ve Merzifon gezilerinin kendileri için çok güzel geçtiğini belirterek, teknik gezinin yapılan toplantıyla da daha faydalı hale geldiğini dile getirdiler, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'e destekleri için teşekkür ettiler.
İşte Kadın Kooperatifi Başkan Yardımcısı Zeynep Vurupalmaz, teknik gezi için Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'e teşekkür ederek; “Bizi sanki bir tepsinin içinde götürdünüz bir tepsinin içinde geri getirdiniz.
İlgi ve alakanız için çok sağ olun” derken, yapılabilecekler hakkında önerilerde bulundu.
Teknik gezinin çok güzel geçtiğini ve kooperatiflerle iç içe olma fırsatı bulduklarına değinen Isparta Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) Başkanı Zuhal Büyükçulcu,
“Gezi sırasında bir aile gibi olduk.
Çok kaliteli bir geziydi. Tüm kurumlara da bilgi aktardıkları için teşekkür ederim.”
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen'in eşi Şadiye Başdeğirmen de toplantıya katılanlara Isparta'da üreten kadınlar adına teşekkür etti. Şadiye Başdeğirmen,
“Bu birlikteliği sağladığı için eşimle de onur duydum. Kendisine de teşekkür ederim.
Burada kooperatifler bazında çok güzel birliktelik var, birlikten güç doğar. Kooperatiflerin haricinde bireysel üretim yapan ve benim görüştüğüm birçok hanım var. Yurtdışına ürünlerini pazarlayan da bir grup var. 81 il, 81 bin kadın, 81 bin hayal adı altında başlayan bir grup bu.
O hanımlar çok güzel pazarlama yapıyorlar.
Isparta'daki bu birlikteliği geliştirmek için o hanımların başındaki Gül hanımı da bir sonraki toplantıya davet edelim.
Birçok evde üretim var çok sayıda hanım üretim yapıyor. Isparta'da tek bilek tek yürek olalım. O hanımları da buraya dahil edebilirsek güzel olabileceğini düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
Toplantının sonunda değerlendirme yapan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, değerli görüşlerin ortaya çıktığını söyledi. Sunulan her bir önerinin çok değerli olduğuna değinen Başkan Başdeğirmen, “Tüm önerilerin notunu aldık. Bu toplantıdan çıkarabileceğimiz en önemli sonuç birlik olmak. Bundan sonraki çalışmalarımızda ve toplantılarımızda birliğimizi adıyla ortaya koymamız gerekecek.
Bu birlik içerisinde her kooperatiften yetkililer olur ama bu işin yöneticisi ve pazarlamacısı profesyonel kişiler olur. Bununla alakalı konuları tartışıp ortaya koyacağız. En kısa zamanda tekrar buluşmamız gerekiyor” dedi.
Toplantının ardından Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, eşi Şadiye Başdeğirmen, üretici kadın kooperatifleri yöneticileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri projenin uygulanabileceği alanlardan birisi olan ve belediye tarafından restorasyon çalışmaları devam eden Damgacı Sokak'ta incelemelerde bulundu. Restorasyon çalışmalarına ilişkin bilgiler alan üretici kadın kooperatifleri yöneticileri daha sonra belediyenin Geri Dönüşüm Atölyesini ziyaret ederek, ürünler hakkında bilgi aldılar.
•BELEDİYE BASIN

Bu haber 1360 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...