Haberler
“ISPARTA´NIN PRESTİJ MERKEZİ OLACAK”
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“EN ÖNEMLİSİ YAPMAK İSTEYİPTE YAPAMADIĞIMIZ KENTSEL DÖNÜŞÜM..
20 Şubat 2023 16:20: Isparta Belediyesi, Türkiye'de deprem zemin etüdünü yapan nadir illerden biri. 2 yıl önce gerçekleştirilen deprem zemin etüdü ile kentin riskli alanları belirlendi. Artık yapılaşma zemin etüdünden çıkan raporlara göre yapılacak. Müteahhitlerin kendilerine tepki gösterebileceğini ya da kızabileceğini belirten Belediye Başkanı Başdeğirmen, “Ancak biz bu acıları yaşamayalım. Tek temennimiz bu” dedi.
Birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Isparta'da, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depreme ne tür hazırlıkların yapıldığı yönünde kamuoyunda tartışmalar yaşanıyor.
Kentin tarihinde ilk olan zemin etüdü çalışmasıyla Isparta zemininin röntgeni çekildi ve hangi bölgeye ne kadar kat yüksekliği verileceği belirlendi. Böylelikle Isparta'da riskin de önüne geçiliyor.
Göreve geldikten sonra Isparta'nın deprem zemin etüdü olmadığı öğrendiğini ve hemen harekete geçtiklerini belirten Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “ Eğer bir idareci olacaksanız bir yerde yöneticiyseniz veya Belediye başkanıysanız ileriyi görmek zorundasınız, ufkunuz açık olmalı. Bizler göreve geldiğimizde benim ilk sorduğum şu oldu. Biz deprem bölgesiyiz. Bizim deprem bölgesi olarak yaptığımız tedbirler neler? Anlattı arkadaşlar. Peki bizim bütün alanı kapsayan bir zemin etüdümüz var mı? Yok, olmadı. Hemen bunu yapmak zorundaydık ve ihaleye çıktık. 440 noktamızda deprem zemin etüdü yaptık. Nerelerde fay hattı birbirine yakın nereler de güçlü, zayıf. Ondan sonra bizim afetlerimiz depremden ibaret değil. Sel felaketlerimiz var ülkemizde yaşadığımız heyelanlar var. Nereden heyelan gelebilir, nereden sel gelebilir bunların tamamını tespit ettik. Şu anda raporlarımız elimizde. Biz bu raporlara göre oluşumlarımızı, revizyonlarımızı ve imardaki gelişmelerimizi buna göre yapıyoruz. ” dedi.
“ MÜTEAHHİTLERİMİZ BİZE TEPKİ GÖSTERSİNLER
AMA BİZ BU ACILARI YAŞAMAYALIM^”
En önemli konuların başında ise kentsel dönüşümün geldiğini vurgulayan Başkan Başdeğirmen, “Şu anda raporlarımız elimizde. Biz bu raporlara göre oluşumlarımızı, revizyonlarımızı ve imardaki gelişmelerimizi buna göre yapıyoruz. Ancak elimizden gelmeyen, yapmak isteyip te yapamadığımız Kentsel dönüşüm en önemlilerinden bir tanesi. Cumhurbaşkanımızın açıklamasında yıkılan binalardan % 98'i, 99 yılından önce yapılan binalar. Yani o günün şartlarında, o günün kurallarına göre, o günün Belediye İmar şartlarına göre uygun yapılmış ancak bu günler görülememiş o gün. Oradaki olumsuzluklar. Depremde yıkılan binaların % 98'i 1999'dan önce yani Marmara Depreminden önce yapılan binalar. Neden 99'dan sonra yapılan binalar yıkılmadı. Çünkü 99 depreminde Devletimizin gördüğü aksaklıkları ondan sonraki yıllarda daha iyileştirdi. Örneğin İmar kanununda belki 10'a yakın değişik kanunlar çıkartıldı. Yeniden ortaya sağlamlaştırıcı maddeler konuldu. Mesela 99'dan önce 1 m2 inşaata 20 kg demir kullanılırken 99'dan sonra aynı inşaata 50 kg demir kullanıldı. 99 öncesinde düz demir kullanılırken, 99 kanunlarında nervürlü demirler kullanılmaya başlandı. Neler yapmamız gerektiği ile ilgili bir ön görüşme yaptık. Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası yani inşaatla ilgili izin veren, takip eden birimlerle geniş toplantı yapacağız. Biz bu hadiseyi tecrübe olarak kendimize getiremezsek, biz ekiplerimize ne olduğunu anlatarak bundan sonraki projelerde yapmaları gerektiğini anlatamazsak hiçbir anlamı yok bu işin.” dedi.
•BELEDİYE BASIN