“ZEMİNİ ISLAK OLAN ISPARTA´DA YAPILAŞMA YAMAÇ ALANLARA YAPILMALI”

23 Şubat 2023 16:34

Isparta'nın Burdur fay hattı üzerinde olduğuna ve kentteki yerleşim alanlarının fay hattını dikkate alarak oluşturulması gerektiğinin belirten Jeofizik Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Yüksek Mühendis Dr. Sami Yalçınkaya, “Isparta bizim aktif Burdur fayının dışında kalan bir ova düzlüğünde yer alan bir yerleşimimiz var. Bizim yerleşimimizin en büyük sıkıntısı depreme hem yakın olması hem de ova düzlüğü üzerinde yer alması, zayıf zemin statüsünde olmasından kaynaklı Deprem etkilerini büyüterekten yansıtacağı için endişe duyarız. Isparta'nın yerleşim yerinin, bina yerleşiminin ve ne şekilde yerleştirileceğinin düzgün çalışmalarla konuşlandırılmasından geçer. Şehrin İmar planının hazırlanması o bir bölü yüz binlik ölçekte daha sonra beş bin ve binliklere geçildikten sonra bu aşamaların içerisinde bölgenin mikro bölgelenme haritalarının çıkartılması bu jeolojik haritalar bunlar, Sondajlı, sizin formasyonların tüm parametrelerini bina inşaatı edilmesi, stratejik bölgelerin korunması anlamında her türlü varsayımı hesaplayacak parametreler üretmek üzere sondajlı, haritalı jeofizik çalışmalarını da içine barındıran bir çalışma. Bu çalışmayı yaptıktan sonra bölgenin bu genel kapsamlı projelendirilmesidir. Ondan sonra küçük ölçekli haritanın dışındaki daha büyük ölçeklilere yani parsel bazına geçtiğimiz zaman bu elde ettiğimiz verileri baz alacak şekilde küçük sondajlarla parsel bazında aynı zamanda zemin etütlerine devam ederiz. ” şeklinde konuştu.
Isparta'nın bir ova üzerinde olduğunu ama tarımsal alan olduğu için depreme hazırlıksız olduğunu belirten Yüksek Jeoloji Mühendisi Dr. Yalçınkaya, " Şehir plancılarıyla birlikte bir kere zemin koşullarını göz önünde bulundurularak ve Havza'nın da tarım arazileri ve yer altı sulama durumu da göz önünde bulundurulacak şekilde önce bu yerleşim planlarının uygun olan yerlerinin seçilmesinden geçiyor. Uygun olmadığın kısımlarının kentsel dönüşümle bir zaman dilimi içerisinde de yeni seçilen yerleri baz alacak tarzda bir süreç içerisinde değerlendirmemiz gerekiyor. Isparta bir tarım ovası. Aynı zamanda stratejik yer altı suyu var altında. Bunları mutlaka birlikte düşünerekten yerleşim alanlarımızı bu alanların dışında planlayacak şekilde demin söylediğim gibi şehir plancılarıyla birlikte Isparta'yı çok güzel hale getirebiliriz. Yamaç taraflara kaydığımızda ve yamaçlara uygun yerleşim alanlarını yerleştirdiğimizde ve onlara yer hazırladığımızda elektriğimizi, suyumuzu, yolumuzu oralara taşıdığımızda ben inanıyorum ki çok güzel bir Isparta yerleşimi olacaktır.
Ben istiyorum ki şu anda Isparta'da böyle bir şey yok. Yani mutlaka Kentsel dönüşümle birlikte yeni yerleşim yerlerinin acilen mutlaka belirlenmesi o yeni yerleşim yerlerine şehri kaydırmak gerekiyor.
Bunu şehrin Kamu yöneticileri, şehir yöneticileri mutlaka bunun uygulanması için Vatandaşla birlikte onlarla gerekli toplantılar yaparak,
onların da ortak fikirlerini alıp kamunun da yardım edeceği şekliyle devletin vereceği yardımlarla bu işi üstesinden geleceğine inanıyorum." dedi.
•HABER MERKEZİ

Bu haber 1162 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...