Eski Ispartalıların “ GÜL AYI, SEL AYI ” dedikleri günleri yaşıyoruz

25 Mayıs 2023 16:20

Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) 2023 Gülçiçeği alımlarına başladı.
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, olumsuz hava şartları nedeniyle henüz gül alımlarının beklenen düzeyde olmadığını belirterek, “Havaların yağışlı geçmesi nedeniyle güller tam olarak açamıyor, bundan dolayı üreticilerimiz bahçelerde çok az gül toplayabiliyor. Üreticilerimizi mağdur etmemek için topladıkları gülleri biz şimdilik İslamköy fabrikamızda beklemeye alıyoruz. Alımların önümüzdeki günlerde artmasını bekliyoruz” dedi.
Bilindiği gibi Dünya gülyağı üretiminin yüzde 65'inin tek başına karşılandığı Isparta'da yaklaşık 38 bin dekar üzerine ekili güllerin hasadına başlandı. Diğer yörelere göre, daha ılıman olduğu için ilk güller Çeltikçi, Kılıç. Baladız ve Güneykent beldelerinden toplanmaya başlanırken, üreticiler gülçiçeği hasadına başlamanın mutluluğunu yaşıyor.
Gülbirlik'in aktif ortak sayısının yaklaşık 5 bin dolayında olduğunu belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik “Bu yılki alım kampanyasında yaklaşık 13 bin ton civarında gülçiçeği alımının yapılacağı tahmin edilmektedir. Bu yıl kurak geçen kışın ardından yağışlı bir ilk bahar dönemi geçiriyoruz. Kampanya dönemimizdeki hava şartları kampanyamızın ne kadar süreceğinin de göstergesi olacak. Normal şartlarda gülçiçeği alım kampanyamız 45 gün sürer, Haziran ayının sonuna kadar kampanyamızın devam etmesini bekliyoruz. Ancak havalar yağışlı geçerse kampanyamız Temmuz ayına sarkabilir. Bu tamamen hava şartlarıyla alakalı bir durum. Isparta Türkiye'de verimli güneşi en dik alan illerden biri. Bu, bölgemizde endemik, tıbbi ve aromatik bitkilerin çok olmasını sağlıyor. Bu bölgede 800'e yakın endemik, tıbbi ve aromatik bitki var. Dünyanın birçok yerinde bunu görmek mümkün değil, yani burası özel yerlerden biri. Gül de bunlardan biri, her yerde yetişmez. Toprağı, havayı, seçer. Isparta'ya özel bir bitki.
Isparta'da yaklaşık 30 bin dekar gül bahçesi olduğunu, toplanan güllerin damıtılarak gülyağı, konkret ve gülsuyu olarak ayrıştırıldığını ifade etti. Çelik, “Gülün yağı başta kozmetik sektörü olmak üzere ayrıca ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılır. Aynı şekilde konkret ve gülsuyu da. Örneğin gülden reçel, lokum yapılır. Hem kozmetik sektöründe hem de gıda sektöründeki ürün üretiminde kullanılır. Hem leziz hem de doğaldır” dedi.
GÜL TURİZMİ İÇİN HAZIRIZ
Gül bahçelerindeki güzellikleri görmek ve yaşamak isteyen tüm misafirlerimizi Isparta'ya bekliyoruz, Gül Turizmi çerçevesinde Güneykent'teki tesisimizde gül havuzu oluşturduk, gül bahçemiz var, gülün bahçeden geldikten sonraki aşamalarını bizzat görebilecekleri fabrikamız var, gül müzemiz var, ayrıca misafirlerin kahvaltı edebilecekleri salonumuz da bu tesisimizde yer alıyor. Ayrıca buraya gelen vatandaşlar oradaki mağazamızdan da gül ürünlerinden istedikleri kadar satın alabilirler. Her gün turlarla Güneykent'e gelen yüzlerce ziyaretçimizi tesisimizde misafir ediyoruz” dedi.
KAMPANYA BOYUNCA
GEÇİCİ İŞÇİ İSTİHDAMI
GERÇEKLEŞTİRİLECEK…
Kampanya dönemimizde gerek alım merkezlerimizde gerekse fabrikalarımızda istihdam edilmek üzere ihtiyaç durumuna göre geçici işçi alımı gerçekleştiriyoruz. Bu işçi arkadaşlarımız kampanya dönemindeki iş durumuna göre 1 ay ila 45 gün arasında çalışıyorlar. Kampanya öncesinde zaten tüm fabrikalarımızda bakım çalışmalarımızı yaparak sezon öncesi tüm hazırlıklarımızı tamamlamıştık. Bu yıl ki kampanyamızı başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz, bu yılki kampanyamızın kazasız belasız ve bereketli geçmesini Cenab-ı Allah'tan temenni ediyoruz. 2023 yılı gülçiçeği kampanyamızın tüm üreticilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
GÜLÇİÇEĞİ FİYATI
DAHA SONRA
AÇIKLANACAK…
Geçtiğimiz yılki Gülçiçeği fiyatının 24 lira 25 kuruş olarak tespit edildiğini hatırlatan Genel Müdür Çelik, “Biz her yıl kampanya bitiminde yağ ve konkret üretimlerini yaptıktan sonra yurt dışı ziyaretlerinde bulunuruz, müşterilerimizle görüşmeler yaptıktan sonra gerekli bağlantıları yaparız. Satış durumuna göre bir maliyet belirleyip daha sonraki aylarda üreticilerimize ödeyeceğimiz rakamı Yönetim Kurulu olarak belirleyip ilan ederiz” dedi.
GÜL BAHÇELERİNDE
ÇOCUK İŞÇİLER
ÇALIŞAMAYACAK.
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik bu kampanya döneminde çocuk işçilik konusuna ayrı bir parantez açtı ve, “Gül bahçelerinde çocuk işçi çalıştırılmaması konusunda yapılan çalışmalar ve uygulanması gerekenler hakkında ilgili firma yetkilileri ve paydaşların da katılımıyla köylerde bilgilendirme toplantıları yapıldı. Sezon boyunca da kontroller devam edecektir. Bu konunun ehemmiyeti bakımından tüm kooperatiflerimizin gerekli gayreti ve dikkati göstereceklerine inanıyoruz. Gül bahçelerinde çocuk işçi olmayacak, bununla ilgili denetim ve kontrolleri ilgili firma yöneticileri yapacaklar, bu nedenle gül toplama işini yapan vatandaşlarımızın çocuklarını bahçeye götürmemelerini istiyoruz. 2023 yılı gül çiçeği sezonunun kazasız, belasız, bol kazançlı ve bereketli geçmesini Cenab-ı Allah'tan temenni ediyoruz.”

Bu haber 719 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...