Isparta Karanfil Üretiminde İkinci Sırada

25 Temmuz 2023 16:16

Isparta Merkez Deregümü Köyü ve Çünür Mahallesinde kesme çiçek (karanfil) üretimi yapan çiftçiler ziyaret edildi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personellerince yapılan ziyarette, üretimi ve hasadı devam etmekte olan karanfil üretimiyle ilgili çiftçilerden bilgi alınarak sorunları dinlemiştir.
Ülkemizde karanfil üretiminde önemli bir yere sahip olan ilimiz 2022 yılı TÜİK verilerine göre 1.800 dekar alanda 243 Milyon dal üretimle Türkiye'de %24.64'lük oranla üretimde 2. sırada yer almaktadır.
Dikimler 15 Kasım itibariyle başlamış ilk ürün ise 15 Haziran tarihinde alınmaya başlanmıştır. Dekara ortalama 33.000 adet fide dikilmekte olup, dekardan ortalama 130.000 dal arasında karanfil elde edilmektedir.
İlimizde 2021 yılından itibaren ilkbahar dikimlerinin yanı sıra kış dikimleri denenmeye başlanmıştır. Kış dikimleri Kasım, Aralık aylarında yapılarak, kesme çiçek üretiminin az olduğu Haziran ayında piyasaya sürülmekte, böylece karanfilde erkencilik sağlanarak üretici birim alandan daha fazla gelir elde etmektedir.
Üretimi yapılan farklı renkteki karanfiller yöremizin gece gündüz sıcaklık farkının yüksek olmasından dolayı kaliteli olup, piyasada aranan özelliklere sahiptir. Bu sebeple üretilen karanfiller yoğunlukla başta İngiltere olmak üzere Romanya, Bulgaristan, Rusya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine ihracatı yapılmaktadır.

Bu haber 540 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...