Günü birlik şehrimize gelen TİCARET BAKANI Prof. Dr. ÖMER BOLAT İŞ İNSANLARINA MORAL VERİP GİTTİ

18 Eylül 2024 17:01

“Güneş Enerjisi Kotaları sanayiye
dönük olarak yeniden düzenlenmeli”

 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, ITSO Başkanı Metin Çelik, Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yalçın Kurucu ile yönetim kurullarının katılımıyla toplantı gerçekleştiren Bakan Bolat'a ITSO Başkanı Metin Çelik iş dünyasının sıkıntılarını ve taleplerini içeren bir dosya sundu.
BAŞKAN ÇELİK, BAKAN BOLAT'A DOSYA SUNDU
Başkan Çelik, iş dünyasının karşılaştığı başlıca sorunları ve devam eden projelere yönelik Bakan Bolat'a sunduğu dosyada şu başlıklara yer alıyor:
ENERJİ MALİYETLERİ VE GÜNEŞ ENERJİSİ KOTALARI: Sanayiciler, enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla güneş enerjisi kotalarının sanayiye yönelik yeniden düzenlenmesini, mevcut kotaların hızla dolması, enerji erişimini sınırlayarak üretim maliyetlerini artırıyor.
TEŞVİK VE YARDIMLAR: Döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve yükselen işçilik maliyetleri nedeniyle, ihracat yapan firmalar Çin gibi düşük maliyetli ülkelerle rekabet etmekte zorlanıyor. İşçilik maliyetlerinin yüksekliği ve işveren SGK teşviklerinin artırılması acil ihtiyaçlar arasında yer alıyor.
FİNANSMANA ERİŞİM VE DESTEKLER: Tarım ve imalat sanayinde faaliyet gösteren firmalar yüksek faizli kredilerle karşı karşıya. Kredilerin faiz oranlarının düşürülmesi, finansmana ulaşmanın kolaylaştırılması ve tarımsal desteğin artırılması gerekiyor.
AMBARGO VE ÖDEME TAHSİLAT SORUNLARI: Rusya ve Belarus'tan gelen Ruble ödemelerinde uygulanan ambargo, ödeme tahsilatında ciddi sıkıntılara yol açıyor. Ambargonun kaldırılması ve ticari faaliyetlerin sürdürülmesi için düzenlemeler gerekmektedir.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ VE NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ: Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi'nin doluluk oranı %100'e ulaştı. Yeni etapların hızlandırılması ve nitelikli iş gücünün artırılması ve bununla birlikte Meslek Liselerinin eğitim kalitesi artırılmalıdır.
KREDİ KARTLARI VE TAKSİT UYGULAMASI: Kredi kartlarında taksit sınırlamaları, ticaretteki hareketliliği etkiliyor ve finansmana erişimde zorluklara yol açıyor. Bu durumun durgunluğa neden olduğu belirtildi.
UÇAK SEFERLERİ: Isparta'daki uçak seferlerinin haftanın 5 günü düzenlenmesi ve boş günlere sefer eklenerek Sabiha Gökçen Havalimanı'na da sefer düzenlenmesi talep edildi.
HIZLI TREN PROJESİ: Antalya'ya gidecek hızlı tren projesinin bir an önce tamamlanması için destek talebinde bulunuldu.
Dosyada ayrıca Isparta Oto Galericiler işyeri açma ve çalışma ruhsatına ilişkin taleplere de yer verildi. Yetki Belgesi alımında önceden olduğu gibi iş yeri açma ruhsatının aranması ve güvenli ödeme sisteminde farklı bankalarda da olsa işlem yapılabilecek şekilde düzenleme yapılması istendi.
Bakan Bolat, sunulan dosyaları ve projeleri inceleyeceğini, Isparta'nın ihtiyaçlarına yönelik gerekli destekleri sağlayacaklarını belirtti.
STK İSTİŞARET TOPLANTISI DÜZENLENDİ
Bakan Bolat, daha sonra Gül Toplantı Salonu'nda düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları İstişare Toplantısı'na katıldı. Belediye başkanları, oda başkanları, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ve iş insanlarının bir araya geldiği toplantıda, sektörlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. Katılımcılar yaşadıkları sıkıntıları ve ihtiyaçları Bakan Bolat'a aktararak, bu konularda çözüm önerileri sundular.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ ISPARTA SERVİSİ AÇILDI
STK İstişare Toplantısının ardından ihracat, ithalat ve iç piyasa denetimi alanlarında hizmet verecek olan ÜRÜN GÜVENLİĞİ DENETİMLERİ Isparta Servisi'nin açılışı gerçekleştirildi.
Bakan Bolat, Ürün Güvenliği Denetimlerine yönelik açılışı yapılan yeni servisin ihracat, ithalat ve yerli üretim süreçlerinde kalite ve güvenlik standartlarını yükselteceğini belirtti. Bu yeni düzenleme ile ihracata yönelik ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarının artırılmasının yanı sıra, fiyat artışının da sağlanacağını ifade etti.
Ürün Güvenliği Denetimleri Isparta Servisi'nin açılmasında emeği geçenlere teşekkür eden ITSO Başkanı Metin Çelik, “Sayın Bakanım başta sizler olmak üzere, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na, Isparta Milletvekillerimiz Sayın Mehmet Uğur Gökgöz ve Sayın Osman Zabun'a, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü'ne, Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'ne ve destek veren tüm yetkililere teşekkür ediyoruz.” dedi.

 

 

 

“Isparta'nın Elma ihracatını artırması için

yeni pazarlar bulunması gerekiyor”

 

 

Toplantıda, Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, üyelerin ve ihracatçıların yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgilendirmede bulundu. Başkan Şahin, Isparta'nın elma, kiraz, kayısı ve gül üretimi ile ilgili önemli veriler paylaştı. Başkan Şahin konuşmalarında şunları kaydetti:
“Isparta, Türkiye'nin önemli elma üretim merkezlerinden biridir. Türkiye'de üretilen yaklaşık 4,6 milyon ton elmanın dörtte biri, yani yaklaşık 1,1 milyon tonu Isparta'da üretilmektedir. Ancak son yıllarda Isparta'nın elma ihracatında düşüş yaşanmaktadır:

2022 yılı: 173.000 ton
2023 yılı: 105.000 ton
2024 yılı: Yaklaşık 85.000 ton (beklenen)
Bu düşüşün ana nedenleri arasında Rusya pazarındaki daralma ve Hindistan'a yapılan sevkiyatlardaki zorluklar bulunmaktadır. Isparta ve Türkiye'nin Elma ihracatını artırmak için yeni pazarlar bulması gerekmektedir. Ana hedefimiz olan Mısır, yıllık 356 milyon dolarlık Elma ithalat hacmi ile dünyada Elma ithal eden ülkeler arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Coğrafi konumu ve büyük ithalat hacmi nedeniyle, Mısır ile mevcut Serbest Ticaret Anlaşmasına Elmanın dahil edilmesi, Isparta ve Türkiye'nin elma ihracatında önemli bir değer artışı sağlayabilir.
Isparta Kiraz Üretimi ve İhracat Durumu :
Isparta, Türkiye'nin kiraz ihracatında önemli bir paya sahiptir. Türkiye'nin toplam kiraz ihracatının %30'u Isparta'dan gerçekleştirilmektedir.
Ancak, 2023-2024 yıllarında üretici fiyatlarında yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi için; Avrupa ya bağımlılığımızın azalması gerekmektedir. Bunun için, Çin pazarının yeniden açılabilmesi; Uzak Doğu pazarında daha aktif olabilmemiz için uçak kargo fiyatlarında indirime gidilmesi gerekmektedir.
Isparta Kayısı Üretimi ve İhracat Durumu :
Yaklaşık 26.000 dekarda üretimi yapılan Kayısı; Bölgemizin üretimde yükselen değeri olmuştur. 2023 yılı 34.000 ton üretimi ile ihracatımıza değer katmıştır.
Dikili çeşitlerin %90'ı ihracata uygun çeşitlerdir. Isparta'nın değerini arttırabilmek adına Kayısının Borsamızın kotasyon listesine dahil edilmesi gerekmektedir.
Isparta Gül Üretimi ve Gül Suyu Tüketimi :
Isparta, Türkiye'nin ve dünyanın önemli gül üretim merkezlerinden biridir. Türkiye'deki gül üretiminin %85'ini ve dünya gül üretiminin yaklaşık %50'sini Isparta karşılamaktadır. İlimizde 35.000 dekar alanda yaklaşık 10.000 ton gül üretilmektedir. Türkiye'de yıllık yaklaşık 3.000 ton Gül Suyu ve sentetik ürünler tüketilmektedir. Bu tüketimin büyük bir kısmı sentetik ürünlerden oluşmakta olup, doğal Gül Suyu tüketimi sadece 500 ton civarındadır.
Sürdürülebilir üretim için doğal Gül Suyunun tüketiciye anlatılabilmesi gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için hazırlatmış olduğumuz doğal Gül Suyu filminin kamu spotu olarak oynatılması önem arz etmektedir. Sentetik ürünlere maalesef “SENTETİK GÜL SUYU” ibaresi yazılabilmektedir. “GÜL SUYU” ibaresinin kaldırılması durumunda doğal Gül Suyuna olan talebin artacağı görüşündeyiz.”

 

 

Bu haber 218 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...