“BENİM ADIMIN OLDUĞU YERDE BİRİNCİLİK VARDIR, İKİNCİLİĞİ KABUL EDEMEM..”

15 Ekim 2024 16:59

Türkiye'nin önde gelen yükseköğretim kurumlarından Süleyman Demirel Üniversitesi, kuruluşunun 32. yılını büyük bir heyecan ve katılımla kutladı.
Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. SDÜ Akademik Oda Orkestrası'nın sunduğu müzik dinletisi, katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Kutlamalar, Radyo Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezince üniversitenin
32. yılına özel hazırlanan “Kutlama Filmi”nin gösterimiyle devam etti.

 

SDÜ. Rektörü Prof. Dr. MEHMET SALTAN:

“Bu mutluluk ve onurun farklı bir sebebi de benim de hem mezunu hem de bir mensubu olarak Üniversitemin yıllar içindeki gelişimine öğrencilik yıllarımdan bu yana birebir tanıklık etmemdir.
Bir SDÜ'lü olarak bugün karşınızda bu konuşmayı yapıyor olmak da benim için ayrı bir heyecan ve onurdur.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 2007'de akademik yılın ilk dersindeki “Üniversitelere Cumhuriyetin teminatı olarak baktığımı ifade etmeliyim. Üniversiteler aynı zamanda bir milletin deniz fenerleridir.
Millet eğer yolunu kaybederse, o fenere bakarak yolunu tayin eder”

sözünü hatırlatan Prof. Dr. Saltan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün muasır medeniyetler seviyesine ulaşma hedefinde SDÜ'yü kurucu büyüklerimizin arzu ettiği seviyeye ulaştırmak için durmadan, yorulmadan çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
“Yaşın Kutlu; Yolun Açık Olsun SDÜ”
SDÜ'nün aklın ve bilimin ışığında, toplumun ihtiyaçlarına yanıt veren bir eğitim-öğretim ve araştırma-geliştirme kurumu olduğunu dile getiren Prof. Dr. SALTAN; “SDÜ demek; ben değil, biz duygusu ile hareket etmek demektir. Ekip çalışması yapabilen, içinde bulunduğu ile ve bölgeye katkı sunabilen ve “DÜNYA ÜNİVERSİTESİ” olma yolunda hedefleri olan bir üniversiteden bahsediyoruz. Bizler, SDÜ olarak, önümüzdeki yıllarda da evrensel eğitim anlayışımız, çağı yakalayan bilimsel çalışmalarımız ve nitelikli akademik yapımızla ülkemizin gelecek kuşaklarını yetiştirmeye, ülkemize, milletimize ve halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. 32 yaşın gerisinde Üniversitemizin her bir mensubunun emeği, alın teri, samimi çabası ve iyi niyet imzası vardır. Üniversitemizi üniversite yapan, olmazsa olmazlarımız, can damarımız öğrencilerimize ve birlikte yıllarca çalışan ve birlikte çalışmaktan her zaman gurur duyduğum tüm mensuplarımıza teşekkür ediyor, aramızda olmayan değerlerimizi de rahmetle ve şükranla yâd ediyorum. Daha güzel günlerde bir araya gelmek ümidiyle; hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. İyi ki varsınız. Yaşın kutlu; yolun açık olsun SDÜ.”

 

1996-2004 yılları arasında iki dönem üniversitemiz rektörlüğünü yürüten Prof. Dr. MEHMET LÜTFÜ ÇAKMAKÇI;
Böylesine onurlu bir günde SDÜ ailesi ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek SDÜ'nün gelişiminden bahsetti. 1996 yılında göreve başladığını dile getiren Prof. Dr. Çakmakçı o yıllardaki kısıtlı imkânlar ile yürüttükleri çalışmaları, Demirel ailesinin üniversitenin gelişimine olan katkılarını anlattı.
Prof. Dr. Çakmakçı konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Değerli öğretim üyeleri ve sevgili öğrenciler sizler bu üniversitenin birer ferdi olarak bilimin ışığında ülkemize ve dünyaya katkı sunacak kişilersiniz.

Geleceğe umutla bakmak zorundasınız. Karşılaştığınız zorluklarla mücadele edecek bilimsel güce ve özgüvene sahipsiniz. Bu nedenle durmadan ve yorulmadan Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği yolda çalışmak zorundasınız. Çünkü bizim geçmişe saygımız, geleceğe borcumuz var. Sizler üniversitemizin bilimsel başarılarını daha da arttıracak topluma fayda sağlayacak önemli projeleri geliştirecek kişilersiniz.”
“Süleyman Demirel Üniversitesinde Gelecek Dünden Başladı”

 

2004-2011 yılları arasında iki dönem görev yapan Üniversite Rektörlüğünü yürüten Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. METİN LÜTFİ BAYDAR:
“Süleyman Demirel Üniversitesinde gelecek dünden başladı. Bu lafı her zaman kullanıyorum. Dün güzeldi, gelecekte çok çok daha iyi olacaksınız. Süleyman Demirel'in vasiyeti vardı.
Derdi ki: “Metin, BENİM ADIMIN OLDUĞU YERDE BİRİNCİLİK VARDIR, İKİNCİLİĞİ KABUL EDEMEM” SDÜ ailesinin üyeleri, Türkiye'nin en iyi üniversitesi olmayı hedefleyen Süleyman Demirel Üniversitesinde yer aldığınız için çok mutlu olmalısınız.”

“SDÜ'nün En İyi Olma Konusundaki Yolculuğu Devam Edecek”

 

2015-2023 yılları arasında iki dönem Rektörlük görevini yürüten, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Yükseköğretim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İLKER HÜSEYİN ÇARIKÇI:
“SDÜ'nün 32. yaşını kutlamaktan büyük mutluluk duyuyorum. Üniversitenin 32. yılında burada kıymetli hocalarımla, kıymetli meslektaşlarımla birlikte olmak benim açımdan da çok heyecan verici.
Araştırma görevlisi olarak başladığım
Süleyman Demirel Üniversitesinde yaklaşık 20 yıl sonra rektör olarak hizmet etme şansını buldum. Buradan salondaki araştırma görevlilerine de bu anlamda mesaj vermek istiyorum.
Belki 20 yıl sonra sizler bu üniversiteyi yöneteceksiniz.”

Prof. Dr. Çarıkçı, göreve geldiklerinde edindikleri misyondan bahsederek SDÜ'nün kurumsallaşması, eğitim kalitesinin artması, kalite yolculuğu alanında çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Prof. Dr. Çarıkçı, SDÜ'nün en iyi olma konusundaki yolculuğunun hiç durmadan devam edeceğini vurguladı.

“Rektör Hocamıza ve Tüm Akademisyenlerimize Minnettarız”

 

SDÜ mezunu, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü
Prof. Dr. YILMAZ ÇATAL;
“Bugün burada bulunmak benim için son derece anlamlı ve duygusal. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini burada tamamlamış biri olarak hayata dair önemli adımları attığım ilk günü hatırlıyorum. Üniversite eğitimi bana mücadele etmeyi, sabretmeyi ve sürekli öğrenmeyi öğretti. Hayallerimi gerçekleştirme fırsatı sundu.
Ne kadar zor olursa olsun pes etmemeyi öğretti.
Sevgili gençler, özellikle sizlere birkaç tavsiyede bulunmak isterim.
Ben de tıpkı sizler gibi bu güzel üniversitenin sıralarında oturdum, aynı sınıflarda eğitim aldım, kampüsün havasını soludum, hayaller kurdum.

Üniversite eğitimim boyunca burada kazandığım bilgi ve birikimim sayesinde bugünlere gelme fırsatı elde ettim. Gençlik yılları, insan hayatının belki de en heyecanlı, en umut dolu dönemidir. O dönemde birçok soruyla, belirsizliklerle karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Çalışmanın sizleri doğru noktalara ulaştıracağını unutmayınız. Hayatta ne yaparsanız yapın tutkuyla yapın. Öğrenmekten asla vazgeçmeyin. Yeniliklere açık olun.” dedi.

 

Süleyman Demirel Üniversitesinin kuruluşundan günümüze kadar gösterdiği büyümede ve başarılarında önemli katkıları olan Demirel Ailesi adına konuşan Demirel Araştırma Vakfı Başkanı NİHAN DEMİREL ATASAGUN;
“ Isparta'nın eğitim şehri olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in emanet ettiği değerleri devam ettirmek üzere bir araya geldiklerini belirten Atasagun, anılarını paylaşarak SDÜ'nün rektörleri ile Şevket Demirel'in üniversitenin gelişimine katkı sağlamak amacıyla sürekli bir araya geldiğini kaydetti.

Atasagun şöyle konuştu: “9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'in: 'Benim adımın olduğu yerde birincilik vardır, benim olduğum yerde yarış vardır.' sözü hepimizin ruhuna işlemiş. Ben de sevinçle ve gururla bunu tekrar etmek isterim. Aynı zamanda Süleyman Demirel, 'Üniversiteler, nitelikli kişi kişiler yetiştirmelidir.' demiştir. Bugün burada bunun kanıtını görüyoruz. Rektör hocamız bu üniversitede yetişmiştir. Dolayısıyla bu üniversiteden yetişerek rektör olduğunuz için size ve tüm akademisyenlere minnettarız.”
“Üniversite Eğitimi Bana Mücadele Etmeyi, Sabretmeyi ve Sürekli Öğrenmeyi Öğretti”

 

VALİ ABDULLAH ERİN:

 

“Bizlerin yetişmesinde büyük emekleri olan ve geleceğin büyük Türkiye'sinin inşasında koyacakları harcın çok büyük değeri olan hocalarımızı buradan bir kez daha saygıyla, hürmetle selamlıyorum. Tabii üniversitemizin isminin ilham kaynağı ve kuruluşunda da yine o büyük devlet adamı vizyonuyla emekleri olan merhum 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'i rahmetle ve şükranla anıyorum. 32 yıl boyunca üniversitemizin Türkiye'deki akademik çevrede ve uluslararası alanda isminden söz ettiren bir üniversiteye dönüşmesinde emeği olan bütün hocalarımıza, akademik kadroya, idarecilere, yöneticilere de buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Üniversitemizin kuruluşundan bu yana önemli bir mesafe katettiğini, önemli ulusal ve uluslararası başarılara imza attığını müşahede etmekten, Isparta'ya yeni atanan bir vali olarak burada bulunmaktan da büyük bir onur duyuyorum.
Geldiğimiz Seviye Yeterli Değil
Ancak geldiğimiz seviyenin kesinlikle yeterli olmadığını da ifade etmek ve bu konudaki düşüncelerimi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz tarihe yön veren şerefli, onurlu, cihanşümul imparatorluklara imza atan büyük bir milletin varisleri ve evlatlarıyız. Ekonomik, sosyal kalkınmışlık ve zamanın teknolojik seviyesinin çok ötelerini yakalamış; ilimde, fende, teknolojide bilimin her alanında dünyaya yön vermiş ve tarihin akışını değiştirmiş büyük bir milletin evlatlarıyız. Bu anlamda da dünyaya şekil veren eğitim merkezlerini de binlerce yıl öncesinden kurmuş ve medeniyetlerin beşiği olarak kabul ettiğimiz Mezopotamya'nın ortasında Anadolu'nun en kadim en asil, en başarılı, en çalışkan, en onurlu ecdadının torunlarıyız, evlatlarıyız.
“Cabir Hayyam'dan Sabit bin Kurra'ya, El Cezeri'den, İbn-i Sina'ya Farabi'ye”
Bakın, binlerce yıl önce, benim de doğduğum topraklarda, Mardin'in Nusaybin ilçesinde, dünyanın ilk üniversitelerinden biri kuruldu. 600-700 yıl önce bu üniversite, pozitif bilimler ve dini ilimlerin öğretildiği bir ilim yuvasıydı. Yine Şanlıurfa'da, Harran'da kurulan üniversite, İslam dünyasının ilk üniversitesi olarak kabul edilir. Burada yetişen ve ders veren bilim insanları, yalnızca bu toprakların değil, tüm insanlığın ortak değerlerine katkı sundu, geliştirdikleri teoriler, insanlara ilham kaynağı oldu. Cabir Hayyam'dan Sabit bin Kurra'ya, El Cezeri'den, İbn-i Sina'ya Farabi'ye kadar pek çok bilim insanı bu topraklardan çıktı. Sosyolojinin babası, tıbbın babası, astronominin babası, hatta bilgisayar mühendisliği yapabilen bilim insanları hep bu toprakların evlatlarıydı.
“İnsanlık adalete susamış vaziyette bir çare bir çözüm arıyor.”
Bilgiye hakim olmanız, insanlığın ortak değerlerine katkıda bulunmanız, güçlü olmanız demektir. Bilim ve teknolojiye sahip olanlar dünyaya hakimdir. Öyle değil mi ki? Aslında insanlığın karşılaştığı krizleri aşmak için insanlık camiasının kurduğu ve yüzlerce ülkenin üye olduğu Birleşmiş Milletler 'de sadece 5 ülkenin dediği oluyor. İstediğiniz kadar bağırın çağırın. Hemen yanı başımızda yaşanan soykırım, on binlerce çocuğu, mazlumu, masum insanı katleden; hala günümüzde de insanlığın ortak değerlerini temsil ettiğini iddia eden terörist İsrail'in ve onun arkasındaki en büyük destekçisi ve güç kaynağı olan Amerika Birleşik Devletleri'nin insanlık medeniyetine sunabileceği bir tane değer kaldı mı? İnsanlık adalete susamış vaziyette bir çare bir çözüm arıyor.
“Hep mazlum milletlere ilham kaynağı olduk”
Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon ve onun takipçileri olarak bizlerin ifade ettiklerine bazen: 'Siz kendi ülkenize bakın, ekonominize bakın, teknolojimize bakın. Dünya milletlerinin ve diğer İslam devletlerinin emniyetinden size ne' eleştirilerine de maruz kaldığımız oluyor. Şunu da çok net ifade etmen lazım ki: Biz Osmanlı, Selçuklu ve sonrasında da Cumhuriyet döneminde de hep mazlum milletlere ilham kaynağı olduk. Bugün de yeryüzünde ve hemen yanı başımızda devam eden bütün bu haksızlıkların sona ermesini sağlayacak ve bu vazifeyi zorunlu olarak da olsa üstlenecek milletin bu necip millet olduğuna inanıyoruz. Bunun için evet güçlü olmalıyız. Bunun için üniversitelerimizin, akademik sıralamalarda ilk beşte veya ilk üçte yer alabilmesi gerekiyor. Örneğin, Harvard, Oxford ve Cambridge gibi birçok prestijli üniversite ile rekabet edilebilir olmamız gerekiyor. Eğitim ve öğretim problemini adam gibi halledemediğimiz sürece, yoluna koyamadığımız sürece, gelişmemiz mümkün olamaz. Zamanın gerektirdiği bütün bilimi, fenni dünyanın dört bir yanını dolaşmak suretiyle bu topraklara getiren bizi biz yapan değerlerle donanmış bir nesil ve eğitim sistemini bu memlekette inşa etmemiz lazım. Aşağılık kompleksinden uzak Avrupa'nın ekonomik gelişimi ve sermayesi karşısında boynu bükük olmayan, dimdik karşısında durabilen ama bunun için de kendini yetiştirmeye bütün zamanını adamış, öz güveni yüksek, sürekli okuyan, sorgulayan bilgiyi ezberleyen değil yeni bilgi üreten mevcut bilginin üzerine de yenisini katan bir gençliğe de eğitim öğretim sistemine ihtiyacımız var. Bu milletin evlatlarının; Amerikalının, Londralının, Fransızın yazdığı yazılımdan çok daha iyisini yazabilecek kabiliyeti var, geçmişi var, birikimi var. Biz bu ülkelerin bize dayattığı silahlarla ve bize dayattıkları imkanlarla yetinirsek yok oluruz.
“Üniversitelerimizle iş birliği yapacağız”
Üniversitelerimiz bu anlamda en büyük rolü üstlenecek. Bu anlayışla yeni gençliği yetiştirecek ve bu vizyonu gençlerimize katacak ve onu bu çerçevede hazırlayacak en büyük, en önemli kurumlarımız elbette ki üniversitelerimiz. Yerel yönetimlerimizle, seçilmiş çok kıymetli milletvekillerimizle, meslek kuruluşlarımızla üniversitelerimizle iş birliği yapacağız, tecrübelerimizi paylaşacağız. Üniversitelerimiz bize rehberlik edecek, her çalışmada ve her işte. Isparta'mızın yaşam kalitesi itibariyle çok şükür Türkiye'nin en iyi illerimizden bir tanesi ama daha iyi olmalı, daha iyi noktalara gelebilecek potansiyele sahip bir şehirde yaşıyoruz. Daha çok çalışarak, daha çok iş birliği içerisinde hareket ederek şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasında, sanayisinin, tarımının geliştirilmesinde üniversitelerimizi mutlak surette var olmasını arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından üniversitenin gelişmesine katkı sunan isimlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

Bu haber 267 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...