Yalvaç, Tokmacık´ta Taşımalı Eğitim nedeniyle Köyde öğrenci kalmadığı için BAYRAMLARI KÖYÜN YAŞLILARI KUTLUYOR

30 Ekim 2024 16:44

Yalvaç ilçesinde bir dönemlerin büyük kasabalarından biri olan Tokmacık'ta yaşanan nüfus kaybı, köyü giderek küçültürken, bu nüfus kaybının artışını hızlandıran nedenlerden biri olan okul yokluğuna köylüler farklı bir yöntemle tepki koyuyor.
Tokmacık Köyü'nde her Milli Bayram kutlaması, köydeki çocuklar taşımalı eğitim aldıkları Yalvaç ve Hüyüklü'de bulunduğu için, yaş ortalaması 70'in üzerindeki köyün yaşlılarıyla birlikte yapılıyor.
Tokmacık Köyü Muhtarı Şenol Toprak, köylerindeki ortaokul ve ilkokulun kapatılması ve taşımalı eğitimle çocukların Yalvaç ve Hüyüklü'ye gittiğini belirterek, “Köyümüzdeki okulumuzu yıktılar, yenisini yapacaklarını söylediler. Hatta Isparta Milli Eğitim Müdürlüğü okul yapımı için çalışmalara başladık diye reklam dahi yaptı genel
seçim öncesinde.
Ama gelin görün ki, Tokmacık'a okulumuzun yapımı ile ilgili halen daha bir adım atılmış değil. Biz de hem milli bayramlarımızı kutlamak hem de okul yokluğumuza, dolayısıyla çocuklar olmadığı için bayram kutlayamadığımıza dikkat çekmek için her milli bayramda böyle bir etkinlik yapıyoruz. Köyümüzün ihtiyarlarını topluyor ve bayram kutlamasını onlarla yapıyoruz. Böylece sesimizi duyurmak istiyoruz.
Çocuk olmadan bayram olur mu?
Okulumuzu elimizden aldılar, yapacağız dediler yapmadılar.
Bu yüzden bizim çocuklarımız Yalvaç'ta, Hüyüklü'de Bayram kutlamaya giderken biz de burada ihtiyar Cumhuriyet çocuklarıyla bayramımızı kutluyoruz. Küçücük çocuklarımız sabahın altı buçuğunda, sabah ayazında burnunu çeke çeke araba bekliyor, buradan başka yerlere okula gidiyor, akşam geç saatte geliyor.
Buna artık bir son verilmesini istiyoruz.
Zaten nüfus kaybı nedeniyle küçüldük kaldık, okul olmadığı için de köylümüz göç etmek zorunda kalıyor. Yetkililerden sesimizin duyulmasını istiyoruz.
Cumhuriyet demek, halk idaresi demektir. Halkın kendi kendini yönetmesi demektir.
Biz halk olarak köyümüze okul yapılmasını istiyoruz. Bizi, bizim verdiğimiz yetkiyle yöneten yöneticilerimizden bizim taleplerimizi dikkate almalarını istiyoruz. Çünkü, Cumhuriyet'in anlamı budur. Bayramı kuru kuruya kutlamak marifet değil, marifet Cumhuriyet'in özüne uygun olarak, halkın sesine kulak vermektir.”

Bu haber 21 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...