Haberler
Vali Şehitleri andı

BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“Isparta´da artık teknik ömrünü tamamlamış binlerce bina var”
10 Nisan 2025 17:09
Ataseven, “Şu geçtiğimiz Cumartesi günü belediyeden aradılar, Kafeler Caddesinde bir binanın bir anda eğildiğini ve incelememi istediler. Duyduğumdaki hissiyatım: Hiç şaşırmadım veya tepki göstermedim. Zira beklediğim bir durumdu. Hatta daha kötüsünü bekliyordum, verilmiş sadakamız varmış. Yıllardır haykırıyorum, Isparta'da artık teknik ömrünü tamamlamış binlerce bina var, deprem bile olmadan durduk yerde kendi kendine göçecek binalar var. En son Konya'da durduk yere göçen ve insanların öldüğü bina gibi. “Size ne, vatandaşın kendi mülkü, tedbir alır almaz, belki yaşamak istemiyordur” diyenler olabilir. Bunu Kafeler Caddesi gibi altındaki kafede birçok gencin kahve içtiği, önündeki daracık sokaklarından her gün on binlerce insanın geçtiği bölgeler için söyleyemeyiz. Çarşı merkezdeki binalar sadece kendi canından değil, önünden geçen on binlerce insandan ve araçtan da mesuldür” dedi.
65 YAŞINDA BİNA… TEKNİK ÖMRÜNÜ
TAMAMLAMIŞ… YIKILMAK ZORUNDA
Bu binanın Kafeler Caddesindeki 3'üncü H-hayati örnek olduğunu kaydeden Ataseven;
“Yani bize 3. uyarı, belki de son uyarıydı. Daha önce IYAŞ Nokta karşısındaki binanın kolonları bina yükünü taşıyamayarak bir anda gürültüyle patladı, acil müdahale ettik, risk tespiti yaparak kentsel dönüşüme soktuk ve kısa sürede yıktık.
2'inci örnek ise yine Kafeler Caddesinde “Takıl Kafe” adlı işletmenin olduğu binaydı. Tadilat sırasında kolonların adeta çubuk kraker durumuna geldiği ve çok büyük risk ihtiva ettiği
farkedildi, hemen mühürlendi, tedbir amaçlı geçici bir kısmi güçlendirme yapıldı.
Bugün yaşadığımız da aynı bölgede üçüncü örnek.
Komşu esnafların beyanına göre duydukları gürültü ile dükkanlarından dışarı çıkmışlar, binanın bitişik iki komşu binadan ayrıldığını ve bir yöne doğru yattığını farketmişler. Binayı inceledik, analiz ettik. Şakülünden kayan binanın tekrar terazisine getirilmesi çok zor ve çok maliyetli bir operasyon. Bu ancak mutlaka korunması gereken tescilli yapılar için yapılabilir (örnek: bir tarihi cami). Söz konusu bina yaklaşık 65 yaşında, karma bir sistemle yapılmış, yarı yığma yarı betonarme. Teknik ve ekonomik ömrünü fazlasıyla doldurmuş. Mimari açıdan korumaya değer bir özelliği bulunmamaktadır. Bina sahipleri bu yaşlı binanın 65 yıl boyunca kendilerine hizmet ettiği için minnettar olmalılar. İnsan gibi yapıların da bir ömrü var, vakti gelince ölüyorlar. Bu binanın artık kurtuluşu yok, sonu kontrollü yıkım, hem de en kısa sürede” diye konuştu.
KAFELERDEKİ BİR ÇOK
BİNA BU HALDE
Ancak tehlikenin yıkmakla bitmediğini, Kafeler Caddesindeki binaların çoğunun benzer durumda olduğunu belirten Ataseven: “ Komşu binaları incelediğimizde birçoğunda dilatasyon derzlerinde ciddi ayrılmalar ve yatmalar olduğunu tespit ettik. Kafeler caddesi Belediye tarafından ÖPA (Özel Proje Alanı) ilan edilmişti zaten. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da burayı Rezerv Alan olarak ilan etti ve artık geri dönüşü yok. Bu alanda yeni yapılaşma veya güçlendirme, tadilat ruhsatı verilemez. Binayı yıktığın an yeni alansal proje başlayana kadar arsa boş kalacaktır. Bakanlık'tan yetkililer gelip bu alanda inceleme ve çalışmalar yaptılar. Şu anda bu alana yeni bir proje tasarlanmakta. Yani 1-2 yıl içinde bu bölgedeki tüm binaların yıkımı başlayabilir. İşyeri sahiplerinin bu gerçeği bilerek anlaşmalar ve sözleşmeler yapmalarını öneririm. Yani bir an önce, yeni projenin uygulaması bitene kadar başka yerlerden yeni binalardan dükkanlar alınması veya kiralanması akıllıca olacaktır kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.