Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
Uluborlu Kiraz Hasadına Hazırlanıyor
5 Haziran 2020 17:34Kirazın başkenti olarak bilinen Uluborlu ilçesinde yaklaşık 17.000 dekar kiraz bahçesin de üreticilerimiz kiraz hasadına hazırlanıyor.
Özellikle Japonlar tarafından Yeniden Doğuşun simgesi kabul edilen ve kutsal sayılan Sakura mevsimi Covid-19 pandemisi sebebiyle bu yıl her ne kadar buruk geçmiş olsa da Uluborlu kiraz hasadına hazırlanıyor.
Konu ile ilgili olarak Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklama şöyle: “Uluborlu kirazı ilçenin coğrafi konumu ve 1000-1100 rakımından dolayı farklı bir aromasıyla özelliklede ihracatçılar tarafından tercih edilmektedir.
Yörede genellikle Uluborlu Napolyonu olarak adlandırılan 0900 Ziraat çeşidi tercih edilmekle birlikte son yıllarda Regina çeşidi de yetiştirilmektedir.
Yetiştirilen ürünler genellikle Almanya başta olmak üzere Avrupa ve Balkan ülkeleri ile Çin Halk Cumhuriyeti ve diğer Uzakdoğu ülkelerine ihraç edilmektedir.
Kiraz yetiştiricilerinden Halis Sağlan'ı bahçesinde ziyaret ederek Uluborlu kirazının durumu, yetiştiriciliği, mücadelesi, hasat dönemi ve sonrası gibi çok geniş bir yelpaze de kiraz hakkında bilgiler aldık.
Kirazın özenli bakım gerektiren çok narin bir meyve olduğunu belirten Halis Sağlan "Kasım ve Mart ayları arasında taban gübreleme ve budama işleriyle başlarız. Budamadan sonra kışlık ilaçlama uygulaması yaparız. Daha sonraki dönemlerde hastalık ve zararlılarla mücadeleye devam ederiz. Kirazda hastalık ve zararlılarla mücadele çok büyük önem arz etmektedir. Özellikle de en önemli zararlılardan olan kiraz sineği ile mücadele için tuzaklar kurup gelişimine göre ilaçlı mücadele yaparız.
Kirazda sulamanın kalibreye etkisi oldukça yüksektir. Sulamaya çiçeğe girerken başlanır. Düzenli su ve gübre verilirse ürün kalibre yapar. 26 ve üzeri kalibreye sahip kirazlar ihracata uygundur. Bu kalibrenin altı iç piyasada ve pazarlarda, ıskarta diye tabir ettiğimiz ürünler ise gıda boyası, ilaç sanayi gibi çeşitli sektörlerde değerlendirilmektedir.
Bu yıl şu ana kadar doğal afet görülmediği için bugün itibariyle kiraz tutumu iyi görünüyor. Bu nedenle rekoltenin geçen yıla göre daha fazla olacağını tahmin ediyoruz. Kiraz hasadı tahminen 20 Haziran tarihinde başlar. Hasat edilen kiraz genellikle ihracat yapan firmalar tarafından alınır. Bu aşamada her parti kiraz toplandıktan sonra pestisit kalıntısı olup olmadığına dair analizleri yapılmaktadır. Kiraz hasadında genellikle Isparta merkez ve köyleri, Afyonkarahisar'ın yakın ilçeleri ile Şanlıurfa başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu'dan gelen mevsimlik tarım işçileri ve son yıllarda ülkemize sığınan Suriyeli sığınmacılar çalışmaktadır."
Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üreticimiz Halis Sağlan'ın şahsında bütün kiraz yetiştiricilerimizin kazasız belasız bir hasat dönemi geçirmelerini ve bol kazanç elde etmelerini dileriz.