KURTLAR Küçükbaş hayvancılığı tehdit ediyor

23 Haziran 2020 17:57

Isparta'nın kıl keçisi yetiştiriciliğindeki en güçlü bölgesi Çobanisa'da çobanlar dertli mi dertli. Nedeni ise, her yıl 1000'e yakın küçükbaş hayvanı dağlardan inen kurtlara yem etmeleri. Çobanlar, yetkililerden kurtlarla mücadele edilmesini istiyorlar.

ÇOBANLIĞI  DEVAM ETTİRECEK KALMADI

Çobanisa'da hayvan yetiştiriciliği yapan çoban Hamza Uysal, yılda 30-40 hayvanını kurtlara kaptırdığını belirterek şöyle konuştu:

"Dağlarda çobanların en büyük sorunu kurtlar, canavarlar. Yılda 30-40 hayvanı canavara kaptırıyoruz. 8-9 köpeğim var, yardımcı bir arkadaşımız var buna rağmen canavara kaptırıyoruz. Salma kurt olduğunu düşünüyoruz. Önümüze, arkamıza bakıp alıp gidiyor. Bu hayvanlar salınmasın. Hayvancılar olarak mağdur durumdayız. Bu işi bırakma aşamasına geldik. Bırakmayı düşünüyoruz. Çoluk-çocuğum bu işi tercih etmiyor. Bir tane kızım var, okuyor. Oğullarım var biri sanayide, biri okuyor. Köyümüzde genç kalmadı. 6-7 kişi var. Gerisi yaşlı, emekli. Köyümüzde hayvan birliğine 50 üye var. Kurtlar bizimle birlikte geziyor. Eskiden dağda olurdu şimdi çadırın yanında yatıyor."

Çoban Abdullah Perçenkaya da ata mesleğini artık bırakma aşamasına geldiğini belirterek "Bu meslek ata mesleği. 30 yıldır hayvancılıkla uğraşıyorum. Kurt nedeniyle bu meslek bitiyor. Kurttan bittik.

OTLATACAK ALANLAR AZALIYOR

Otelde çalışırken köyüne dönüp çobanlı yapmaya başlayan Murat Uysal da "Davraz'da otelde çalışıyordum, çobanlığa başladım. İlk zaman iyiydi ama şu an canavar çoğaldı. Yaşım 30. Çobanlığı bırakacağım. Arazimiz azalıyor. Üzerine ceviz dikiyorlar. Çobanların otlanacak yeri kalmadı. Canavarlara her yıl 100 keçi yediriyoruz. Engel olamıyoruz" dedi.

Kuleönünde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Kenan Büyükleblebi, Çobanisalı çobanların sesine kulak verilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Buranın asıl sorunu şu. Çoban arkadaşlarımızın ciğeri yanıyor. Muhatap bulamıyorlar. Cenabı Allah kaianatı insanlara faydalı olmak için yaratmış. Ama maalesef düzensiz ve kontrolsüz olmasından ötürü hayvancılık bitiyor. Çobanlar artık illallah diyor. Onların ciğeri yanıyor. Yetkililere sesleniyoruz. Buralara sahip çıkılmalı. Ülkemizin bağımsızlığı için üretim olmalı. Buralara el atılmalı. Çobanlar peygamber mesleği yapıyorlar."

 

 

Bu haber 1372 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...