Lavanta hasadı devam ediyor

24 Temmuz 2020 15:12

Isparta'  da Lavanta  hasadı Koronavirüs  (Covid-19)  salgını  dolayısıyla  geçmiş  yıllara nazaran gelen az sayıda ziyaretçi nedeniyle buruk bir şekilde devam ediyor.

Her  yıl  binlerce  yerli  ve  yabancı  turistin  ziyaret  etmesiyle  turistik  görsel  bir  şölene dönüşen Lavanta Hasat Mevsimi bu yıl tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de olumsuz yönde etkileyen Covid-19  pandemisi  sebebiyle  sadece  normalleşme  sürecinin  başlamasından  sonra gelen sınırlı ziyaretçileriyle buruk olarak sona yaklaşıyor.

Ülkemizin en önemli Lavanta üretim merkezi olan İlimiz Keçiborlu ilçesi özellikle de Kuyucak  köyü  son  yıllarda  turizm  açısından  da  önemli  ivme  kazanarak  gerek  yurtiçinden gerekse yurtdışından binlerce turisti kendine çeken bir cazibe merkezi haline gelmiştir.

Yöredeki  Lavanta  üretiminde  her  şey  1975  yılında  zamanın  gül tüccarlarından  Zeki Konur  ve  birlikte  çalıştığı Nihat Yılmaz  bir  Fransa  ziyareti  dönüşünde,  30  haneye  yaklaşık 15'er lavanta fidesi getirmesiyle başlamıştır.

Başlangıçta evlerin bahçelerinde ya da gül tarlaların kenarlarında sadece bir süs iken, yıllar içinde zahmetsizce büyüyen lavantalar, zaten susuzluk sorunu yaşayan tarlaları kaplamış ve  bugün  Isparta'nın  Kuyucak  Köyü  çevresinde  yaklaşık  3  bin  dekarlık  bir  alana  yayılmış durumdadır.

Isparta'nın Keçiborlu ilçesinin özellikle Kuyucak köyü başta olmak üzere diğer çevre köylerdeki  kurak  araziler  zahmetsizce,  su  ve  bakım  istemeden  büyüyen  lavanta  ile  hayat bulmuş, Güney Fransa'nın köylerini aratmayacak güzellikte taş evler ve lavanta tarlalarından çok  daha  büyük  ve  güzelleri  Keçiborlu  Kaymakamlığı  önderliğinde turizme  kazandırılması yönünde çalışmalar devam etmektedir.

Lavanta  da  hasat  Temmuz  ayının  sonlarında  başlayıp,  rakım  farlılıklarından  dolayı Ağustos  ayının  sonlarına  kadar  devam  etmektedir.  Uçucu  yağları  kozmetik  ve  parfümeride kullanılan  lavanta  bitkisi,  ilaç  sanayinde  ve  aromaterapide  kullanılmaktadır.  Yapılan araştırmalara  göre  lavanta  idyopatik  burun  akıntısına,  toz  alerjisine,  iltihaplı  eklem romatizmasına  ve  karaciğer  yağlanmasına  karşı  iyi  geldiği  sakinleştirici  özelliği  olduğu bilinmektedir.

Keçiborlu Kaymakamlığı, Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma  ve Eğitim Derneği  İle Kuyucak  Köyü  Muhtarlığı  ortaklığında  "Keçiborlu  Lavanta  İle  Kalkınıyor  Projesi" hazırlanarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Anadolu Efes ortaklığında gerçekleştirilen Gelecek Turizmde proje çağrısına sunularak yüzlerce proje içerisinden seçilmiştir.

Tüm  bu  özellikleri  ve  yapılan  çalışmalar  neticesinde Kuyucak  köyü  hızla  Fransa'nın Provence  bölgesine  rakip  olabilecek  ve  Türkiye'nin  "Provence"  olması  yönünde  emin adımlarla yolculuğuna devam etmektedir.

 

Bu haber 1470 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...