“Haksız rekabetin önüne geçilecek”

24 Ağustos 2020 18:07

Türkiye Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkan Yardımcısı ve Isparta Oto Galericileri ve Otomotivcileri Derneği Başkanı Yalçın Baysan, ikinci el motorlu kara taşıtı alım-satımı yapan kişiler, satış müdürleri ve satış personeli için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, 1 Eylül 2020 tarihi itibari ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Yetki Belgesi ibraz edilmeden, Noter'den alım satım işlemi gerçekleştirilemeyeceğini bildirdi.

Başkan Baysan, Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen "Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4" ile "Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5" mesleki yeterlilik belgelendirme sınavlarına tabi tutulacağını belirterek; “31 Ağustos 2020 tarihinden sonra Mesleki Yeterlilik Belgesi ve Yetki Belgesi olmayan Oto Galericiler, Noter'den ikinci el araç alım satım yapamayacaklar” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan mevzuatın Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Başkan Yalçın Baysan; “Yönetmelik gereğince, ikinci el motorlu kara taşıtı alım-satımı yapan kişiler, satış müdürleri ve satış personeli için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirildi. Ticari faaliyette bulunmayan kişilerin, bir takvim yılı içerisinde sadece 3 adet araç satış yapabilecek. Bu da haksız rekabetin önüne geçmiş olacak. Zira, bu işi bizzat yapan Galericiler haksız rekabetten zarar görmemiş olacaklar. 3'ten fazla taşıt satışı ticari faaliyet olarak kabul edileceğinden yetki belgesi olmadan yapılan satışların kayıt dışı ticari faaliyet olarak değerlendirilerek yaptırım uygulanacak.”

Başkan Baysan, İl Ticaret Müdürlükleri'nin, mesleki yeterlilik belgesi olmayan işletmelere "Yetki Belgesi" vermeyeceğini, Noterlerin, mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi ibraz etmeyenlerin "Alım-Satım İşlemlerini" kabul etmeyeceğini, yine Belediyelerin de, mesleki yeterlilik belgesi ibraz etmeyen işletmelere "Ruhsat" veremeyeceğinin altını çizdi. Baysan, halihazırda faaliyette olan işletmelerin mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi almaları için öngörülen ve daha önce 2 defa uzatılan geçiş sürecinin bu defa uzatılmadığına işaret ederek, araç alım satım işini yapan firmaların zaman kaybetmeden mesleki yeterlilik belgesini ve yetki belgesini almaları gerektiğini söyledi.

Belge zorunluluğuyla oto alım satım mesleğini gerekli bilgi, beceri ve yetkinliğe sahip kişilerin yapabileceğine dikkati çeken Başkan Yalçın Baysan, belge zorunluluğunun, oto galericilik mesleğinin kalitesini artıracağını, ehil olmayan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi ve yetki belgesi olmadan ikinci el araç alım satım işini 1 Eylül 2020 tarihi itibari ile artık yapmayacağını dile getirdi.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1313 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...