“Öğrenerek sınav kazanmayı Isparta’ya ispat edeceğiz”

2 Ekim 2020 15:53

Türkiye'nin önde gelen okullarında Kurucu Müdürlük ve Eğitim Danışmanlığı yapan, eğitim-öğretim camiasının otoriter ismi, 40 yıllık deneyimi olan eğitim pedagogu Şule Yurcu, TED Isparta Koleji’nde Kurucu Temsilcisi sıfatıyla şehrimiz eğitimine önemli hizmetler veriyor. TED Kurucu Temsilcisi, tecrübeli eğitimci Şule Yurcu, ‘Isparta için altın şehir’ dedi ama şehrin siyasi kültürünü eleştirdi.

Eğitim pedagogu Şule Yurcu, 2015’de 2 aylık çalışma için geldiği Isparta’ya şimdi Demirel ailesinin ısrarı üzerine temelli gelmekten oldukça mutlu. Şule Yurcu, şu açıklamalarda bulundu:

2015’de Isparta’ya gelmiştim. Şevket Demirel’in torunu Şevket Saim Demirel benim öğrencimdi. Onlar rica ettiler, okulu incelememi istediler. Burada 2 ay çalışma yapıp, Şevket beye rapor yazmıştım. Şevket beyin kızı Nihan hanım peşimi bırakmadı. Israrla bu okula gelmemi istedi. Kolay bir karar olmadı. Yıllarca İstanbul’da yaşamışsınız ve belli bir yaşa gelmişsiniz. Ama eğitim aşkı, okul aşkı, bu okulun yöneticilerini tanıyor olmak kararımda etkili oldu. Isparta bir altın şehir. Türkiye’nin altın şehirlerinden birisi. Isparta’nın sadece siyasi yaklaşımını beğenmiyorum. Onun dışında çok beğeniyorum. İçinde tarih barındırıyor, doğayı barındırıyor. Yayla havası var. Yeşilliği, gölleri, sulak alanları, bolluğu… Gerçekten bir altın şehir. İstanbul’da 400 liraya doldurduğum çantayı Isparta’da 80 liraya doldurdum. Buranın eğitimine yararlı olmak için buradayım.

ISPARTA’DA DA VELİLER MAALESEF

DERSHANECİLİK ÇARKINA GİRMİŞLER

Isparta’da velilerimiz ülkemizdeki dershanecilik çarkına girmişler. Okulculuktan çıkmışlar. İki eğitim modeli var. Dershanecilik ve okulculuk. Aslında olması gereken okulculuk. Çocuk gelişen birisi, yetiştin birisi değil. Onun gereksinimlerini beslemek biz ebeveynlerin sorumluluğu. Sadece ve sadece çocuğum bir yer kazansın mantığı içerisindeler. ‘Çocuğum ne öğrendi’ konusunu benimsemiyorlar. Bir akademik gelişim var, bir de kişisel gelişim. Akademik gelişim kişisel gelişimin önüne konmuş. Akademik gelişim kısa süre işe yarar. Bir süre sonra işe yaramaz. Bu Türkiye’nin bir sorunu ama buraya da yansımış. Toplumun saplantılarından kurtulmak mümkün değildir. Dolayısıyla burada da var. Nerede yok? İnşallah olmayan yer vardır. Çünkü çocuklarımızı, nesillerimizi harcıyoruz. Çocuklarımızı harcıyoruz. İsyan ediyoruz, diyoruz ki ‘değerler bitti, ahlak öldü’ Şikayet ediyoruz ama kendimize ayna tutmuyoruz. Çocuklarımız için biz birer modeliz. Eğitimde sözler önemli değil, model olmak önemlidir. Biz nasıl bir nesil istiyorsak öyle model olmalıyız.

Isparta TED’de de Şevket beyin liderliğinde bu model ortaya konmuş. ‘Vakıf gibi ahlaklı olacaksınız, değerlere önem vereceksiniz ki öğrenci sizin peşinizden gelecek.’ Akademik başarı da önemli. Ama öğrenmek için önemli, ezberlemek üzere değil. Çocuğumuzun ne öğrendiği önemli. Öğrenmeyi öğrenmesi önemli. Televizyon ve medya sayesinde çocuklar bilgiye ulaşıyorlar. Google gibi bir öğretmenimiz var. Büyük bir fakülte. O fakülteye müracaat eden herkes bilgiye ulaşabiliyor. Öğretmenin rolü ne? Çocuğun gerçek ve kabul edilebilir bilgiye ulaşması. Etkili ve verimli bilgiye ulaşması. Bilgiye ulaşma yollarını bilmesi gerekiyor. TED’de bilgiye ulaşmanın yolları var. Velilerimiz ‘neden test yapmıyorsunuz, neden özel sınıf yapmıyorsunuz’ diye sitem ediyorlar. Bunlar doğru bilinen yanlışlar. Çocukları yaşıtlarından ayırıp, farklı sınıflara koyarsak çocuk ‘ben başarılıyım’ diyor. ‘Ben nasıl olsa başarılıyım, öğretmen bana öğretmeye mecbur’ diyor. Öğretmene hor gözle bakıyor. Kendisini gelmediği yerlerde görmeye başlıyor. Bunun sonucunda giderek geriliyor. Ödül ve ceza yerine çocuk bedel ödememeyi öğrenmeli. Yarına bilinçli yetişebilmesi için bedel ödeyeceğini bilmeli.

MAALESEF TEST İLE EĞİTİM YAPILIYOR

Eğitim-öğretimin önemli noktası olarak bunları bahsediyorum. Türkiye’de testle eğitim-öğretim yapılıyor. Soru ile eğitim-öğretim yapılmaz. Yine yapan-öğrenir. Çocuk  soru çözmeyi öğreniyor, soru sormayı öğrenmiyorsa sadece soru kitapçılığı isterler. Bu kitapçıklar öğretmenleri de tembelliğe itiyor. Soru üretemiyorlar, ürün çıkaramıyorlar. Bu öğrencilere de yansıyor. TED Isparta Koleji’nde bu doğrular üzerine çalışıyoruz. Yanlış bilinen doğruları anlatmaya çalışıyor.

DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞ ÇOK

Diyoruz ki biz ‘eşek inatçıdır, durdu mu yürütemezsiniz.” Halbuki eşek tedbirli hayvandır. Sürüngenleri çok iyi biliyor. Sesinden ayırt eder. Sesini duyduktan sonra çakılır, gidinceye kadar onu kimse kıpırdatamaz. Biz önyargı ile inatçı hayvan demişiz. Halbuki tedbirli bir hayvan. Doğru bildiğimiz yanlış çok. Altüst edeceğiz. Çok güzel hedefler koyduk. Kendi 6’ncı sınıfımızdan getirdiğimiz yine 9’aldığımız değerli öğrencilerimizi bu sene mezun ediyoruz. Öğrenerek sınav kazanmayı Isparta’ya ispat edeceğiz.

Bu yıl farklı bir bakış getirdik. Ortaokul ve lisedeki tüm öğrencilerimizin geçen yılki yüz yüze sınavdan aldıkları ve öğretmenlerimizin kanaatlerini de alarak öğrencilerimizin başarı ortalamalarını çıkardık. Tüm öğretmenlerimize verdik. Öğrencilerimizin performanslarına bakarak birinci dönem için ‘nasıl bir hedef koydunuz’ diye bir talepte bulunduk. Çocuklarımızı bu hedefe getirebildik mi kontrol edeceğiz. Ortaokul ve lisede tüm sınıflar ve tüm öğrencilerimiz için bu çalışmayı yaptık. Bu raporları tüm velilerimize göndereceğiz. Velilerimiz de bu hedefe adapta edeceğiz.

*HABER MERKEZİ

Bu haber 1695 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...