Süresiz Nafakaya yeni düzenleme geliyor

5 Ocak 2021 15:08

Yeni yargı paketinin hazırlıklarında sona gelindi. Paketteki önemli başlıklardan biri nafaka ve çocuk teslimi. Nafakada ya üst sınır belirlenecek ya da evlilik süresi esas alınacak. Çocukların icra yolu ile teslimine ise son verilmesi bekleniyor. Ayrıntıları Isparta Barosu Avukatlarından Egemen Tanyıldız anlattı.

Ömür boyu nafaka ödemek zorunda kalanlar, maaşına haciz gelenler, hatta hapse girenler... Yeni yargı paketinde bu sorunun giderilmesi için adım atılması gündemde.

Yeni yargı paketi kısa süre içerisinde Meclis'e sunulacak. Pakete nafaka ve icra ile çocuk teslimi konularının da dahil edilmesi bekleniyor.

"Nafakada üst sınır" ve "süresiz nafaka" konularında çalışmalar sürüyor. Adalet Bakanlığı iki formül üzerinde çalışıyor. Nafaka düzenlemesinde ya 5 yıl sınırı ya da evlilik süresi kadar nafaka ödenmesi öneriler içerisinde.

Isparta Barosu Avukatlarından Egemen Tanyıldız, nafaka ödemesindeki yeni düzenleme çalışmalarının ayrıntılarını anlattı. Tanyıldız, “Uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden bir durum çünkü nafakayla ilgili mevcut düzenlemeye göre nafakanın süresiz olmasından dolayı mağduriyetlerin yaşandığı belirtilmektedir. Mevcut yasal düzenlemeye göre nafaka hakim tarafından tarafların ekonomik durumuna göre takdir edilmektedir. Yine söz konusu nafaka, nafaka alacaklısının ölümü, yeniden evlenmesi veya yoksulluğunu ortadan kaldıran bir gelirin olması halinde ortadan kalmaktadır. Fakat bu durum kısa süren evliliklerde uzun yıllar nafaka ödemek gibi bir durumla karşılaşılmasına sebebiyet vermektedir. Zaten konunun mağduriyete sebep olduğu belirtilen kısmı da budur, bu konuyla ilgili olarak şuanda düşünülen yasa değişikliğinde ikili bir seçenek vardır. Bunlardan ilki şu söz konusu nafakanın belli bir üst senesinin olması seçeneği bir diğeri de evli kalınan yıl kadar nafaka ödemekle yükümlü tutulması şeklinde bir düzenleme tabi henüz yasalaşmadı görüşme aşamasında hali hazırda mevcut kanunumuzda nafakanın ay ay ödenebilmesinin yanı sıra tek seferde ödenebileceği esasında bir düzenleme var. Fakat düşünülen düzenlemeyle değişiklikle bu mağduriyetin önüne geçilerek nafaka alacaklısı ve nafaka borçlusu arasında bir denge kurulmaya çalışılmaktadır.” dedi  

Yeni nafaka düzenlemesiyle çocukların icra yolu ile teslimine de son verilmesi bekleniyor.

*HABER MERKEZİ

 

 

Bu haber 1651 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...