“Pandemi şartlarına uygun olarak çalışmalarımız sürüyor”

12 Ocak 2021 16:10

Koronavirüs salgını ve birçok hastalık için hastanelerde kan ihtiyacı artıyor. Bununla birlikte immun plazma bağışı konusunda da Kızılay’a yetki verildi. Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürü Uğur Güzel, immun plazma bağışlarını Antalya Bölge Kızılay Kan Merkezi’nin kabul ettiğini belirterek, “Bölgemizde vatandaşlar için talep edilen immun plazmalar karşılandı” dedi.

İmmun plazma tedavisi dediğimiz bir hastalığı geçiren kişide kanında o hastalığa karşı oluşan koruyucu bazı protein gibi yapıların yani antikorların o kişiden alınarak hastalığı yeni geçiren bir kişiye nakledilmesi bir tedavi yöntemiydi bununla ilgili yeterli tıbbi literatür çalışması vardı bakanlık bununla ilgili prosedürleri izlenecek yolları açıkladıktan sonrada bu işin yapılmasında kullanılacak personel, araç, gereç ve yöntemler en yüksek oranda kızılayda bulunduğu için öncelikli olarak bu işi kızılaya verdi. Mevcut personeli ve imkanları olan üniversite hastaneleri de immun plazma bağışı kabul etmeye başladı. Bir süreç oluşturduk ve kimlerden immun plazma bağışı kabul edilecek bununla ilgili bilgileri prosedürleri talimatları oluşturduktan sonrada hızlı bir şekilde son iki ay içerisinde şimdilerde 10 binlere ulaşan bir sayıda immun plazma alındı tarafından karşılandı ve bu konuda da sıkıntı yaşamadık.

Uğur Güzel, ayrıca pandemi döneminde kan bağışı konusunda önemli tedbirler alındığını söyledi, tedbirleri şu şekilde sıraladı.

Biz kendimizi de bu işin içerisine dahil ederek söylüyoruz bir kriz kurulu oluşturduk kriz kurulu ilk etapta ülke geneli kan bağışlarının kabul edilmesi noktasında alınacak önlemleri yayınları bizlere ulaştırdı. Biz o tedbirler çerçevesinde o önlemleri mevcut fiziki şartlarımızda oluşturmaya çalıştık daha sonra ona ek bir takım iyileştirmeler yaptık iki bağışçının temas etmesini engelleyecek bölmeler oluşturduk yatakların arasındaki mesafeleri aştık yatak örtülerini her bağışçı için değiştirilebilir hale getirdik. Personellerimiz maskelerini taktı kan bağış alanlarına maskesiz gelenlere maske temin ettik bağışçılarımızı belli sayılarda kabul ettik randevu sistemi oluşturuldu internet üzerinden 30 dakika arayla olabilecek şekilde kan bağışı için randevu alabildiler bu randevu sisteminde kendileri öncelikli olarak kabul edildi kişilerin hem kendileri için hem aileleri için endişeleri kan bağışına olan ilgiyi ne yazık ki azalttı.

*HABER MERKEZİ

 

Bu haber 1640 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...