Haberler
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
“Kekik işleme Fabrikası kurup ekonomik değerini artıracağız”
19 Nisan 2021 17:32Sütçüler Belediye Başkanı İsmail Yurdabak, ilçede yetişen dağ kekiğinin önemine ve ekonomik değerine dikkat çekti. ‘İstanbul’un taşı toprağı altın derlerdi ama Sütçüler’in taşı toprağı altınmış’ diyen Başkan Yurdabak, hedefinde kekik fabrikası olduğunu söyledi. Yurdabak, şu açıklamalarda bulundu:
“Sütçüler keşfedilmeyi bekleyen bir cennettir. Burada tarih, doğa ve çok güzel pınarlarımız var. Havamızda aynı gün içinde her iklimi yaşayabilirsiniz. Sütçüler' in kekiği ve dutu meşhurdur. Pandemi dolayısıyla kekiğin faydaları basında da yer aldı. Eskiden İstanbul'un taşı toprağı altın derlerdi, hemşerilerimiz oraya çalışmaya gitmişlerdi ve bizler de gittik fakat bizim taşımız toprağımız altınmış. Kayıtlı olarak yıllık 300 ton kekiğimiz çıkıyor. Tabi hemen araştırmalar yapıldı şu an Süleyman Demirel Üniversitesinde hocalarımız çalışmalarına devam ediyorlar. Kekiğin içerisinde kalitesini gösteren Karvakrol adlı bir madde bulunmaktadır. Türkiye genelinde %50-55 oranlarında bulunurken Sütçülerde yetişen kekiğimizde, %80-82 oranında bulunmaktadır. Yağ oranı Türkiye genelinde %1- 1.3 iken bizim kekiğimizin yağ oranı %2- 2.2’dir. Önümüzdeki yıllardan itibaren bunun işlemesini bizler yapacağız. Kuru kekiğimizin kilosu 10 liraydı, 15 liraya çıktı. Şimdi köylümüz kazanıyor. Ekonomiye katkı sağlıyor. Fabrikasını kurup bunu çoğaltacağız.”
Belediye Başkanı Yurdabak, ilçenin turizm potansiyeline de dikkat çekti. Yurdabak, şöyle devam etti:
“Kartalyuvası Turizm Tesislerimizi rahmetli belediye başkanımız, Sayın Mustafa Üstün faaliyete geçirmiştir. Biz de üzerine bir şeyler koymaya çalışıyoruz. Tabi tam anlamıyla tanıtımımız olmadığı için yaklaşık %70 kapasite ile çalışıyoruz. Yaz aylarında %100 kapasite ile çalışıyoruz. Turlar ile anlaşma yapmaya çalışıyoruz fakat daha fazla alt yapıya ihtiyaç duymaktayız. Bu alt yapıyı butik otel tarzında yapmayı düşünüyoruz. Turlar en az 30- 40 kişilik gruplardan oluşmakta ve bizim 3 bungolov evimiz, 18 izolasyonlu çadırımız var. 2'şer kişi kalsa toplam 42 kişi ağırlayabiliyoruz. Kalan müşterilerimiz olduğu için bu nedenle turlara dönüş sağlayamayacağız. Bu yüzden butik otele ihtiyaç duyuyoruz. En kısa sürede bu ihtiyacı giderip tur anlaşmalarımızı yapacağız. Burayı görenler oldukça hayran kalıyorlar. Önce bizim yerli turistlerimizi çekmemiz gerekiyor. Ispartalı vatandaşlarımız Sütçüler'i bilmiyor.
Yazılı Kanyonumuz dünyaca ünlü yerimizdir. Türkiye'de buraya benzeyen çok az yerimiz var. Keşfedilmiş ve hala keşfedilmeyi bekleyen yerimiz.
Şu an sosyal medya üzerinden tanıtım yapmaya çalışıyoruz. Isparta'da halk otobüslerimizin arkasında ve billboardlarda reklamlarımız var. Yerel radyolarımızda reklamlarımız var. Fakat bunlar da yetersiz kalıyor. Neden? Yoğunluğu karşılayamayacağız. Altyapımızı yaptıktan sonra Sütçüler'i, Türkiye' ye tanıtmak hedefimizdir. Sütçüler turizm ile kalkınacaktır.”
*Levent Doğan