Haberler
“Fırıncılar 6 aydır kan ağlıyor”
BASIN İLAN KURUMU - ilan.gov.tr
DÜNYA ALS GÜNÜ
23 Haziran 2021 15:56Isparta Şehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ülkü Öztürk 21 Haziran Dünya ALS günü nedeniyle uyarılarda bulundu. Öztürk, beyin ve omurilikte istemli kas kasılmasını sağlayan sinir hücrelerinin hasarlanması nedeniyle oluşan ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.
İsparta Şehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ülkü Öztürk, 21 Haziran Dünya ALS Günü nedeniyle uyarılarda bulundu. Dr. Öztürk, halk arasında ALS olarak bilinen Amyotrofik Lateral Skleroz, beyin ve omurilikte istemli kas kasılmasını sağlayan sinir hücrelerinin hasarlanması nedeniyle oluşan ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi. ALS hastalığının yüzde 9O'ının rastlantısal olduğuna dikkati çeken Dr. Bolayır, hastalığın genellikle 50 ila 60 yaş arasında başlangıç gösterdiğini belirtti.
ALS hastalarının fark ettiği ilk belirtinin bir kolda ya da bacakta güçsüzlük şeklinde olduğunu söyleyen Dr. Ülkü Öztürk "Hastamız güçsüz olan koluyla kalem tutmada, düğme iliklemede ya da çanta taşımada zorlanır. Hasta, güçsüz olan bacağı nedeniyle yürürken tökezlemeye başlar ve sık düşer. Kas güçsüzlüğüne kaslarda erime ile seğirme de eşlik edebilir. Daha ziyade hastalığın ileri aşamalarında olmak üzere konuşma veya yutma güçlüğü de gelişebilir. ALS hastalığı ne yazık ki ilerleyicidir ve belirtiler zamanla kötüleşme eğilimi gösterir." dedi.
ALS tanısının konulmasında, hasta öyküsü, nörolojik ve fizik muayenesi, sinir ve kasların fonksiyonlarının değerlendirildiği elektronöromiyografi (EMG) testi), kan testleri, beyin ve omurilik MR görüntülemesi gibi tıbbi tetkiklerin kullanıldığını belirten Dr. Öztürk, "ALS hastalığını tamamen iyileştirecek bir tedavi şu an için yoktur. Ancak bu hastalık üzerine yoğun araştırmalar yapılmakta ve yeni tedaviler denenmektedir. Uygulamakta olduğumuz tedaviler hastalığın yaptığı hasarı geri döndürmez fakat belirtilerin ilerlemesini yavaşlatabilir, ilave sorunları önleyebilir ve hastayı daha rahat ve bağımsız hale getirebilir." diye konuştu.
Öztürk, 21 Haziran Dünya ALS Gününün bu hastalığa dikkat çekmek için belirlendiğini ve özellikle 50 yaş üstü kişilerin kollarda ve bacaklarda güç kaybı yaşadığında mutlaka doktora başvurmaları gerektiğine vurgu yaptı
ALS NEDENLERİ NELERDİR?
%5-10 oranında kalıtımsaldır, geri kalanında olası nedenler olarak gen mutasyonu, glutamat fazlalığı, bağışıklık sisteminin kendine yönelik zarar vermesi ve sinir hücrelerinde bazı proteinlerin birikmesi üzerinde durulmaktadır.
ALS BELİRTİLERİ ?
ALS'nin başlangıç belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazen yazı yazmada zorluk, bazen de konuşmada zorluk ile baş gösterebilir. Hastalığın ilerleyiş hızı, hastadan hastaya değişkenlik gösterir. En sık olarak görülen erken belirtiler: Yutmada zorlanma, konuşmada bozulma, kaslarda kramplar ve seyirmeler, yürürken ayağın takılması, eşyaları taşımada güçlük olarak sıralanabilir.
ALS başlarda sadece bir kolu ya da bacağınızı etkileyebilir. İlerledikçe istemli olarak kullandığınız kasların neredeyse tümünü etkiler. Kalp ve mesane kasları gibi istemsiz kaslarla çalışan bazı organlarıysa etkilemez. ALS ilerledikçe daha çok sayıda kasta hastalık belirtileri görülmeye başlar. Bu dönemlerdeki bulguları:
Kaslarda ileri derecede kuvvetsizlik, kas kütlesinde azalma, çiğneme ve yutma problemlerinde artış gibi belirtiler bulunur.
ALS TANISI NASIL KONUR?
ALS'nin erken dönemde teşhis edilmesi güçtür; çünkü belirtiler başka nörolojik hastalıklarla karışabilir. Tanısı için EMG ( elektromyografi) denen tetkik yöntemi, MR (Manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon ( belden omurilik sıvısı alma) ve kas biyopsisi uygulanır.
ALS TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Kesin tedavisi olmamakla birlikte belirtilerin ilerlemesini yavaşlatmaya yönelik destek tedavileri uygulanabilir. Bu amaçla çeşitli ilaçlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon, konuşma terapisi, beslenme destekleri kullanılmaktadır. ALS hastalığı ilerleyicidir ve zamanla kötüleşme eğilimi gösterir. Günümüzde, ALS hastalığının ilerleyişini durdurmak ya da tam tedavi etmek mümkün değildir.
*Haber Merkezi