İndirim sonrası sıfır araçlar yok satıyor

27 Ağustos 2021 18:10

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanan ÖTV indirimi ile sıfır otomobil fiyatlarının düşmesiyle araç almak isteyen vatandaşlara, bazı otomobil markalarından kötü haber geldi.  Sıfır araç almak isteyen vatandaşlar,  elleri boş olarak geri dönüyor.

Otomotiv şirketlerinin bir bir üretim durdurma kararı, ÖTV indirimiyle birlikte sıfır araç almak isteyen vatandaşların bir süre daha beklemesine neden olacak. Vatandaşlar ÖTV’nin geri çekilmesiyle ikinci el araç piyasasının düşmesi mümkün değil. Bugün araç almaya gidildiğinde zaten sıfır araç bulamıyorsunuz, aylar sonrasına tarih veriliyor.

“PANDEMİDEN DOLAYI MALZEME SIKINTISI ve İŞÇİ SIKINTISI YAŞANIYOR”

Isparta Oto Galericiler Kooperatifi Başkanı Zafer Yavuz, sıfır ve 2. El araçlarla ilgili gelişmeleri değerlendirdi. Sıfır araçlarda bazı markalarda indirim olduğunu her marka olmadığını dile getiren Yavuz, “ÖTV yüzde 50’ydi, 45’e çektiler. Bir arabanın çıplak fiyatları vardır. 85 ile 92 milyon arasında diye ÖTV’siz, KDV’siz fiyatında ki oranla alakalı. Her arabayı kapsamıyor, Volkswagen de kapsayan bir araba yok.  Volkswagen ile görüştüğümüzde 2022 ilk çeyrek, yani mart ayı demek. Mart ayına kadar araba yok. Tüketici bizlere geliyor, sıfır araç almak için ancak elimizde araba yok.  Pandemiden dolayı yedek parça sıkıntısı, işçi sıkıntısı yaşanıyor. Fabrikada çalışan bir insanı örnek veriyorum, 14 gün çalışanların hepsini karantinaya alıyor. Fabrika 1 ay kapatıyor. ÖTV’nin inmesi güzel bir şey fakat araç olsa daha güzel olacak. Araç yok, 2. el arabalarına rağbet var, fiyatlar zamsız” dedi.

“ŞU AN SATSAN ARABAYI YERİNE KOYAMIYORSUN”

                Pandemi nedeniyle malzeme ve işçi sıkıntısını yaşandığını söyleyen Başkan Yavuz, “Hiçbir zaman 2. Elde fiyat düşmez. 2. Elde indirim şöyle olur: Geçen yıl bu dönemlerde 2-2,5 katına fiyat çıktı. Ne oldu? Kapanma oldu, kapanmayla alakalı fiyatlar oturdu. Bu fiyatlardan düşüş geldi fakat bu fiyatları büyük firmalar belirliyor. Şuan satsan arabayı yerine koyamıyorsun! Bir arabayı bugün sattığında, 130 bin TL’ye bir müşterim sattı. Bu arabadan kar edilecek mi? 2020’de bu araba 140’ları görecek. Bugün dövizden, altından o kadar kazanacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

“ŞU AN 250-300’ÜN ÜZERİNDE KAYITLI ÜYEMİZ VAR”

                Oto Galericiler Sitesinin 2. Etabı için çalışmalara başlandığını dile getiren Başkan Yavuz, “Galericiler Sitesi bunun 2. etabına başlayacak. Oraya da başladık mı, dükkân sayısı artacak. Burası çok dolu, bana yetmiyor. Isparta Belediye Başkanımız  Şükrü  Başdeğirmen ile temas halinde. 2. Etabın yapılması için de görüşüyoruz. 2. Etap da yapıldıktan sonra Isparta’mıza güzel ve geniş kapsamlı bir Galericiler Sitesi de kazandırmış olacağız inşallah. Şu an 250-300’ün üzerinde kayıtlı üyemiz var” diye konuştu.

*Levent Doğan

 

Bu haber 1782 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...