“ELMA FİYATLARINA TEPKİ”

22 Ekim 2021 16:42

Türkiye'nin elma ihtiyacının dörtte birini karşılayan Isparta'da hasat sürüyor. Elmalar ise kilogramı 1,5 lira ile 1.80 lira arasında satılıyor. Fiyatlara ise İyi Parti tepki gösteriyor. Ispartalının tarımla ilgili mutlu olabileceği hiçbir şeyin kalmadığını söyleyen İyi Parti Isparta İl Başkanı Hasan Büyükçam, “destek yok, fiyatlar 5-6 yıldır aynı. Ispartalı elmacı mağdur. İsyan ediyor” dedi.
Büyükçam, gelen zamlar üzerinden eleştirilerini sürdürerek, şöyle konuştu:
“Gerçekten tarımla ilgili mutlu olabildiği, Ispartalının hiçbir noktası kalmadı. Günden güne daha da zayıflıyor. Maalesef elmada bunlardan bir tanesi.
Elmacılarımızla görüşüyoruz. Elmacılarımız şuan da 1,70'den 1,80 kuruştan elmalarını sattıklarını, satmak zorunda bırakıldıklarını söylüyorlar ve isyanları var. Hepimizin malum olduğu üzere mazot, gübre, ilaç giden hallerinin yaklaşık yüzde 400-500 arttığı bir Türkiye'de 5-6 yıldır 1,80 kuruştan elmalarını vatandaşımız satmakta. Türkiye'nin dörtte 1 elmasını karşılayan Isparta, gerçekten baş üstünde tutulması gerekirken mağdur bırakılıyor. Çünkü kimse onları önemsemiyor.
Bakınız mazota gelen zamlar peş peşe zaten Türkiye zamlar ülkesi. İlaca, gübreye gelen dolar kurundan, Euro kurundan kaynaklı ya da Türkiye'de üretilmesinden kaynaklı ki geçek tanım bu. Öncelikle Türkiye'de üretimin düzgün yapılmamasından kaynaklı, 2002'den bu yana yanlış izlenen politikaların neticesinde gelinen noktada bu otomatikman çiftçimizin de cebine yansıyor. Buda sürdürülemez bir hale gelmiş bulunuyor.
Geçenlerde Bakanımızın bir tanesi söyle diyor: Türkiye süklüm püklüm bir Türkiye değil artık. Bizim dönemimizde biz bunu güçlendirdik, kimseden emir almaz vs. gibi cümleler kullanıyor. Keşke bu cümleler altı dolu olsaydı. 2002'den önce beğenmedikleri 57. Hükümet döneminde, tarımcının birçok konusunda destek vardı. Bunların en başında su geliyordu. Yüzde 35 suyun sübvanse ediyordu, suyu destekliyordu devlet. Bugün tüm destekleri tek tek kaldırdılar. Su desteği yok, mazot desteği yok, gübre desteği yok, ilaç desteği yok fiyat aynı tarımcı mağdur, Isparta'da elmacı mağdur. Sürdürülebilir mi? Çok üzgünüm ama maalesef sürdürülemez, kan giren olmuştur. İktidar tarımcıyı görmemektedir. Tarımcı vatandaşlarımızın sesini duymamaktadır. Muhalefet olarak ısrarla duyurmak için elimizden geleni yapacağız.”
HABER MERKEZİ
MERKEZİ

Bu haber 1250 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...