YENİLİKLERİN ÖNCÜSÜ: ERÇETİN GÜLYAĞI A.Ş.

30 Mayıs 2022 16:24

Erçetin Gülyağı Fabrikası Sahibi ve Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin, ihracatta yeni ülkelerin kapısını açmaya başladıklarını belirtti. Türkiye'nin gül bahçesi Isparta'da hasat dönemi sürerken, toplanan gül çiçekleri gülsuyu ve gülyağı gibi eserlere dönüştürülüyor.
Kentte gül eserleri üreten bir firma, gül suyu konusunda farklı bir proje çalışması gerçekleştirmeye devam ediyor.
Erçetin Gülyağı Fabrikası, geçtiğimiz yıl Ar-Ge çalışmasını başarı ile tamamlayarak gül suyunu toz haline getirmişti.
YAĞIŞ LAZIM Kİ BESLENSİN…
Erçetin Gülyağı Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin, sert bir kış geçirildiğini, bunun hasadı olumlu yönde etkileyeceğini belirterek, “Geçen yıl kurak gitmişti, hasatta % 30, %40'a yakın bir kayıp olmuştu. Geçen yılki kaybı telafi etmesi yönünden önemli. Yani iklimden çok çabuk etkilenen ara yağış lazım ki çiçek başta kalsın beslensin. Bugüne kadar fena değil genelde yağış oluyor, sıcaklıkların birden yükselmesi sıkıntı olabilir, yani çabuk geçebilir.” dedi.
“GÜL FİYATLARI 16 TL'NİN ALTINDA OLMAYACAKTIR”
Geçen yıla göre rekolteyi daha yüksek beklediklerini dile getiren Erçetin, “Rekolte olarak geçen yıldan daha yüksek bekliyoruz ama her şey hava koşullarına bağlı. Gül fiyatlarıyla ilgili olarak 16 liranın altında olmayacağını söyleyebilirim. Temmuz başında tekrar fiyatı değerlendireceğiz. Enflasyon hız kesmiyor, çiftçinin hepimizin, sanayicinin masrafları giderek artıyor” diye konuştu.
Kendilerini sürekli yenilediklerini ve yeni projeler geliştirdiklerini söyleyen Erçetin Gülyağı Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin, “Yeni projelerimiz var. Gül suyunu toz olarak üretmiştik. 50 gram, 100 gram günde üretebildiğimiz bir şeydi. Onunla ilgili bir yatırım yapıyoruz. Daha endüstriyel boyutta üretim yapılacak. BAKA proje desteği vardı. Oraya başvurduk, onu bekliyoruz, çıksa da çıkmasa da yapacağız. Düzenli şekilde üreterek ambalajlı olarak satışa başlayacağız” dedi.
“JAPONYA'DAN BİZİ TAKİP ETMİŞLER VE İHRACAATIMIZ BAŞLADI”
Japonların basını takip ettiğini ve ürünlerini şu anda Japonya'ya da ihraç ettiklerini söyleyen Erçetin, kozmetik sektörünün sürekli büyüyen bir sektör olduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti:
“Şu anda Japonya'da bizim ürün satılıyor. Toz ürünü Japonya'dan biri görmüş, basından okumuş İstanbul'a geldi. Kozmetik sektörü sürekli büyüyen bir sektör. Yılda yüzde 10'a yakın büyüyor. Bütün dünyada bu bizim bu kardan pay almamız için bizim de üretimimizi yüzde 10'a yakın artırmamız lazım. Bunun için gül dikilmesi lazım. Özel firmaların bunu desteklenmesi lazım. En büyük gülyağı üreticisiyiz ve bu liderliği kaybetmemek lazım.”
YENİ MARKAMIZ: ROSAQUA
Yeni ürünler keşfettiklerini ve artık yeni markalarının 'ROSAQUA' olduğunu ifade eden Erçetin Gülyağı Sanayi Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Erçetin, gül yağı üretiminde üretim ve fiyatın istikrarlı olması gerektiğine değindi. Gül dikiminin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Erçetin, “2020 sezonu biraz kötü geçti. Covid nedeniyle piyasalarda stok vardı ama 2021'de stoklar temizlendi. Bu yıl yine normale döndük ve artarak gidecek. Yalnız ince gülü, gül yağı üretiyorsunuz. 20-27 çeşit gül ürünü alıyoruz. Yani 20 farklı ürün alıyoruz. Şimdi işte tekrar bir yatırım yapıyoruz. Bununla da gül suyu atıklarındaki kokulu maddeleri alacağız. Çünkü o atıklarda koku kalıyor. Özellikle fen etil alkol kalıyor. İşte oradan fen etil alkolün bir ticari değeri var, gelir sağlamak istiyoruz. Bunun dışında ardıç yağı çıkartıyoruz. Yaklaşık 400 ton yurtdışından ardıç ithal ediyoruz. Sezon 12 aya çıktı. Yine 2 tane bitki var şu an bilgisini veremiyoruz ama bunların deneme üretimlerini yapıyoruz. Kendi bahçelerimizde diktik. Bu önemli bir proje. Bir parfüm firmasının talebi üzerine yapıyoruz. Bunu işte eğer gerçekleştirilebilirse yeni bir ürün olarak üreticilere, çiftçilere dağıtacağız. Biz bir Amerikan firmasına çalışıyoruz. Bütün üretimimizi onlar alıyor. Pazarlama gibi bir şeyimiz yok şu an.
Sektör bitecek bir sektör değil, sürekli gelişiyor ama yeni ürünler geliştirmemiz lazım. Teknolojiyi geliştirmemiz, yatırım yapmamız lazım. Bu çok önemli. Gül suyuyla ilgili ROSAQUA diye markamız var bir çok ülkede yurtdışında tescil ettirdik. Şişeleyip ihracata başlayacağız. Gül suyunda da iddialıyız çünkü toz bize istediğimiz zaman gül suyu üretme fırsatı veriyor. Diğerleri gibi mayıs ve haziranda depolama gibi bir sıkıntımız yok.
Bu büyük avantaj bizim için.”
HABER MERKEZİ

Bu haber 1178 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...