“ Emeklilerimizin yüzde 30´dan fazla kısmı Bankalara borçlu”

22 Ağustos 2022 16:43

Türkiye Emekliler Derneği Genel Merkez Teşkilatlandırma Sekreteri ve Isparta Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, emeklilerin içerisinde bulunduğu sıkıntıları anlattı.
Başkan Ersal, “Biz emeklilerden alınan doğalgaz, elektrik ve telefon su faturalardan KDV, ÖTV alınmamasını talep ettik hükümetimizden. İleride inşallah emeklerimizin, elektriğin doğalgazdan ÖTV alınmaması veya bunların taksitlendirilmesi şeklinde bir girişimlerimiz var. Eğer netice alabilirsek eskiden. Eskiden emekli maaşı bağlama oranı vardı. Ben emekli olurken %70'di. Bizde 1 ölçümleme vardı. Küçük siyah bir cüzdanlar vardı. Eskiden onlar da yazardı % 70 -71 -72 arasında emekli maaşı bağlama oranları vardı fakat bu ne oldu? 506 sayılı kanunla beraber bu önce %60'a düşürüldü, % 50 ye düşürüldü, şimdi de % 35'e düştü. Büyük emekli olan normalde 3'ten, asgari ücretten emekli olan % 35'ten emekli olacak. Yani 1800-1900-2000 emekli maaşı bağlanıyor ya Cumhurbaşkanımız onu üstünü tamamlıyor. 3500. Şimdi zam gelinceye kadar yani zam veriyor o parayı buluncaya kadar o zam alamıyor zaten. Zamdan yararlanamıyor. 3000'e gelinceye kadar bugün maaşı 2500-3000 bağlandı. Evet sana 3.500 lira maaş veriyorlar evet ama 7. ayda alınan zam eğer 3500 aşıyorsa zam alıyorsun. Açmıyorsa alamıyorsun, olur mu böyle sistem.”
TEFE-TÜFE İLE DEĞİL, TOPLU SÖZLEŞMEYLE ZAM ALMAK İSTİYORUZ
Ersal, “Biz sendika hakkı istiyoruz. Sendika olmak için her zaman söylediğim zaman söylüyorum, şimdi sendikalar gibi biz de toplu sözleşme oturup yani bu tepe etti olayından kurtulup toplu sözleşmeye oturup toplu sözleşmelerle zam almak istiyoruz. Yani birde hakkımızı istiyoruz. Yani hakkı olmayan bir şeyi zaten kendimiz istemiyoruz. Biz en büyük sıkıntılarımız şu anda bankalarla problemler var. Türkiye'de ki emeklilerimizin % 30'a yakın kısmı bankalara borçlu. Belki daha fazla kredi , kredi kartı, kredi borçlu. Biz bunların bir an önce bu faizlerin düşürülüp kredi borçlarının yapılandırılmasını ve kırmızı çizgilerini kaldırılarak emeklimizin şu zor şartlarda geçimini sağlayabilecek kredi verilmesini sağlamaya çalışıyoruz, istiyoruz. Yani çünkü emeklimize geldiğinde bana belki günde şuraya Isparta geldiğimde yani 5-6 kişi her gün geliyor. Başkan benim bankaya borcum var ama benim banka paramı vermiyor. Banka bloke etmiş veya kredi kartı borcuna kırmızı kalem olduğu için kredi çekemiyorum. Oğlum okula gidecek torunum bilmem ne yapacak? Onlara para lazım veya ev kirasını ödeyemiyorum gibi şartlarla bize geliyorlar. Biz bir an önce bunu makul ölçüler çerçevesinde bankalarda yaratmayacak şekilde yapılandırılmasını talep etmekteyiz” diye konuştu
HABER MERKEZİ 

Bu haber 984 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...