“Başvurularda bilgilendirme ve yönlendirmeleri memnuniyetle yaparız”

22 Şubat 2023 16:40

Oturduğu binasının riskli olup olmadığını öğrenmek isteyenler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne ya da Müdürlüğün yetkilendirdiği risk testi 3 firmaya başvurabileceğini bildiren Isparta İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Abdullah Borca;
“Bina üretim süreci birçok branşın içinde olduğu önemli bir süreç. İçinde yaşamış olduğumuz binaların da güvenliğini bilmek hepimizin hakkı. Temelde bizim mevzuatlarımız ve kanunlarımız bunu aslında belirlemiş. Belirsiz bir durum yok. Türkiye'de şu anda yürürlükte olan Deprem Yönetmeliğinde bina performans analizinin nasıl yapılacağı belirlenmiş durumda. Bunu yapabilecek olan ilimizde şu an için 27 adet statik hesap yapabilen firmalarımız var. Ayrıca Riskli mi, değil mi tespiti yapabilen 3 adet firmamıza 6306 kapsamında kentsel dönüşüm sistemi yürütülerek risk tespiti yapan firmalarımız da var. Bunlar bu çalışmaları başarılı bir şekilde yürütüyorlar. Vatandaşlarımıza şunu diyebiliriz eğer bir mimarlık, mühendislik hizmeti almamış ya da almış ise binaya müdahale edilmiş yapılarla ilgili bu üç firmamıza başvurarak kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı tespiti sürecini yürütebilirler. Eğer mimarlık, mühendisi hizmeti almamışsa mutlaka bunu yürütmelerini özellikle tavsiye ediyoruz.”dedi.

2011 yılında devreye giren yapı denetimle birlikte bu tarihten sonra yapılan evlerin daha güvenli olduğunu söyleyen Borca, “2000 yılından sonra hazır beton uygulaması, nervür demir uygulaması artması ve 2011'den sonra da yapı denetim mekanizması devreye girmesi sebebiyle, özellikle 2011'den sonraki binalarımız denetimli.
Hazır beton uygulaması olan nervür demir olan mimarlık, mühendislik hizmeti almış yapılarımızın daha güvenilir olduğunu düşünebiliriz.
Ancak yine de vatandaşlarımız bu konudaki bir endişeleri olması halinde ilgili branştaki inşaat mühendisleri firmalarına, risk yapı tespit firmalarına başvurarak bu tespiti rahatlıkla yapabilirler. Bununla ilgili bedel konusunda endişeleri olmasın. Bir araç kasko değerinden daha az bir değere bu tespitlerini yapabilirler. Kentsel dönüşüm kapsamında devam etmeleri için binanın daha sonraki sürecinde eğer bina riski çıkması halinde ileriki süreci de binalarda oturan olarak, kat malikleri olarak görüşmelerinde elbette fayda olur. Biz memnuniyetle bilgi veririz, vatandaşlarımızı bilgilendiririz, hem kentsel dönüşüm süreciyle ilgili, hem performans analizi süreciyle ilgili müdürlüğümüze başvurmalarını gerekli bilgilendirme, yönlendirmeleri memnuniyetle yaparız. ” diye konuştu.
•HABER MERKEZİ

Bu haber 851 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...